Čelnici separatista od Putina tražili pripojenje okupiranih teritorija Rusiji

Foto: EPA

DENIS Pušilin i Leonid Pasečnik, proruski lideri samoproglašenih paradržava Narodne republike Donjeck i Narodne republike Luhansk, putuju prema Moskvi, javlja ruska prorežimska novinska agencija RIA Novosti.

RIA piše kako putuju u Moskvu kako bi "dovršili proceduru pripojenja Rusiji".

Pušilin je toj agenciji rekao kako će Luhansk "službeno postati dio Rusije" nakon što završe sve potrebne procedure u ruskom parlamentu i Federalnom vijeću.

"Stvarno nam treba zajednička pobjeda"

"A potom stvaranje i razvoj. Sve to se podudara s našom pobjedom. To nam stvarno treba - zajednička pobjeda", rekao je Pušilin. 

Jedine tri članice UN-a koje priznaju neovisnost separatističkih paradržava su Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja. Te dvije paradržave, koje se nalaze na istoku Ukrajine, formirane su još 2014. godine, a posljednjih dana su održale tzv. referendume o pripojenju Rusiji. Ukrajinske vlasti, baš kao i velika većina drugih država, poručile su da neće priznati rezultate "referenduma".

Čelnik DNR-a zamolio Putina da odobri pripojenje

Leonid Pasečnik rekao je da je formalno zatražio od predsjednika Putina da pripoji Luhansk Rusiji.

"Uzevši u obzir činjenicu da je populacija republike odobrila odluku na referendumu, molim vas da razmotrite molbu Narodne republike Luhansk da postane dio Ruske Federacije", rekao je Pasečnik Putinu.

Pročitajte više