Česi skupili 1.2 milijuna eura da Ukrajini kupe moderni tenk za borbu protiv Rusa

Foto: EPA

ČESI SU privatnom kampanjom skupili sredstva da Ukrajini kupe moderni T-72 borbeni tenk, objavili su organizatori te inicijative. Unutar mjesec dana crowdfunding kampanjom je prikupljeno 30 milijuna kruna (1.2 milijuna eura), objavili su organizatori u ponedjeljak. 

Inicijativi nazvanoj "Dar za Putina", koju su podržali češko ministarstvo obrane i ukrajinsko veleposlanstvo u Pragu, pridružilo se 11 tisuća ljudi. Organizatori će nabavljeni tenk nazvati Tomaš po prvom predsjedniku Čehoslovačke Tomašu Masaryku, prenosi agencija dpa. 

Sada kreću skupljati novac za streljivo

Češka ministrica obrane Jana Černochova zahvalila je svim donatorima i ironično dodala kako su oni osigurali da ruski predsjednik Vladimir Putin dobije "primjeren poklon" za svoj 70. rođendan 7. listopada. 

Ruskog čelnika nazvala je "KGB agentom, ubojicom i lopovom". Idući korak čeških građana prikupljanje je novca za streljivo za tenk. Ukrajinsko veleposlanstvo u Češkoj od početka ruskog napada primilo je više od 8.6 milijuna eura donacija. Češko ministarstvo obrane Ukrajini je poslalo naoružanje vrijedno 160 milijuna eura. 

Pročitajte više