Češki premijer spreman je predati vlast oporbi?

Foto: Hina/EPA

ČEŠKI premijer Andrej Babiš spreman je predati vlast bloku oporbenih stranaka koji je osvojio većinu u donjem domu parlamenta na izborima prošli vikend, objavila je novinska agencija ČTK pozivajući se na radijski intervju koji je Babiš dao u petak.

Dvije oporbene koalicije, Zajedno desnog centra i liberalni savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, osvojile su zajedno 108 od 200 mjesta u donjem domu češkog parlamenta. Objavile su da žele zajedno oformiti vladu. 

Babiš, čelnik centrističke stranke ANO, priznao je pobjedu oporbe, ali se sve do petka držao mogućnosti da bude prvi u redu za formiranje nove vlade, pošto je čelnik najveće pojedinačne stranke u parlamentu. 

Češki predsjednik Miloš Zeman, Babišev saveznik, rekao je uoči izbora da će prvi pokušaj za formiranje nove vlade dati čelniku najveće stranke. 

No Zeman (77) se nije oglasio o tom pitanju otkako je primljen na odjel intenzivne njege u prašku bolnicu u nedjelju radi komplikacija povezanih s kroničnom bolešću, ali nije otkriveno kojom.

Babiš je rekao da će odbiti mandat ako mu ga predsjednik ponudi, objavila je novinska agencija ČTK pozivajući se na njegove riječi na radiju Frekvence 1. 

S obzirom na nedostatak potencijalnih koalicijskih partnera, bilo koja vlada predvođena Babišem zasigurno ne bi dobila povjerenje u donjem domu, iako bi mu taj pokušaj mogao produljiti mandat za još nekoliko mjeseci.

Pročitajte više