Novo izvješće: Ukrajina je imala detaljan plan napada na Sjeverni tok, CIA sve znala?

Screenshot: Twitter

TRI mjeseca prije nego što su saboteri bombardirali plinovod Sjeverni tok, Bidenova administracija je doznala od bliskog saveznika da je ukrajinska vojska planirala tajni napad na podvodnu cjevovodnu mrežu pomoću malog tima ronilaca koji su odgovarali izravno glavnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga, piše Washington Post.

Detalje plana, koji prethodno nisu objavljeni, prikupila je europska obavještajna služba i podijelila ih s CIA-om u lipnju 2022. godine. Spominju se dosad najdetaljniji dokazi koji povezuju ukrajinsku vladu s mogućim napadom na Sjeverni tok u Baltičkom moru koji su američki i zapadni dužnosnici nazvali drskim i opasnim činom sabotaže europske energetske infrastrukture.

Detaljno opisan plan napada na plinovod Sjeverni tok

Izvještaj europskih obavještajaca je na platformi Discord navodno objavio Jack Teixeira, pripadnih Zračne nacionalne garde. Washington Post je dobio kopiju od jednog njegovog prijatelja, navode.

Izvještaj obavještajne službe temeljio se na informacijama dobivenim od jedne osobe iz Ukrajine. Informacije izvora nije bilo moguće odmah potvrditi, ali prema višestrukim dužnosnicima upoznatim s tom temom, koji su za Washington Post govorili pod uvjetom anonimnosti, CIA je podijelila izvještaj s Njemačkom i drugim europskim zemljama prošlog lipnja.

Visoka razina detalja, koji uključuju broj operativaca i metode napada, pokazuju da su zapadni saveznici gotovo godinu dana imali osnovu sumnjati na Kijev zbog sabotaže. Ta procjena samo se pojačala proteklih mjeseci kada su njemački istražitelji otkrili dokaze o bombaškom napadu koji ima iznenađujuće sličnosti s onim što je Europska obavještajna služba rekla da planira Ukrajina.

Dužnosnici u više zemalja potvrdili su da sažetak obavještajnih podataka objavljen na Discordu točno opisuje ono što je Europska obavještajna služba rekla CIA-i. Washington Post je pristao zadržati za sebe ime europske zemlje i neke aspekte plana na zahtjev vladinih dužnosnika koji su rekli da bi otkrivanje informacija ugrozilo izvore i operacije.

Ukrajina, Bijela kuća i CIA su ovo odbile komentirati.

Zapad se dogovorio da o tome neće pričati

Podsjetimo, 26. rujna 2022. godine tri podvodne eksplozije izazvale su masovna curenja plina na cjevovodima Sjevernog toga 1 i 2, ostavljajući samo jednu od četiri plinske veze u mreži netaknutima. Neki dužnosnici Bidenove administracije prvotno su sugerirali da je Rusija odgovorna za ono što je Biden nazvao "namjernim činom sabotaže" i obećali da će SAD surađivati sa saveznicima "kako bi došli do točnog objašnjenja što se dogodilo". 

S obzirom na to da je dolazila zima, činilo se da je Kremlj možda namjeravao ugušiti protok energije u svrhu "ucjene", kako su neki lideri rekli, s ciljem zastrašivanja europskih zemalja da povuku financijsku i vojnu podršku Ukrajini te da se suzdrže od daljnjih sankcija.

Dužnosnici Bidenove administracije sada privatno priznaju da nema dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na umiješanost Moskve u ovaj incident. Međutim, javno izbjegavaju pitanja o tome tko bi mogao biti odgovoran za eksplozije. Europski dužnosnici u nekoliko zemalja tiho su sugerirali da je Ukrajina stajala iza napada, ali su se javno suzdržavali od takvih izjava, piše Washington Post i dodaje da je to bilo zbog straha da bi se optužbama protiv Kijeva mogao narušiti savez protiv Rusije.

Na sastancima europskih i NATO-ovih dužnosnika dogovoreno je da se o toj temi neće pričati, kazao je jedan europski diplomat, piše Washington Post. "Ne pričamo o Sjevernom toku."

Napad se skrivalo od Zelenskog?

Europska obavještajna služba jasno je navela da napadači nisu bili samostalni operativci. Svi uključeni izravno su odgovarali generalu Valeriju Zalužnom, najvišem vojnom dužnosniku Ukrajine, kojemu je povjereno vođenje operacije kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne bi znao za nju, stoji u obavještajnom izvješću, navodi Washington Post.

Držanje Zelenskog izvan kruga informiranja dalo bi ukrajinskom predsjedniku uvjerljiv način da porekne sudjelovanje u napadu koji je mogao izazvati javni bijes i ugroziti zapadnu podršku Ukrajini, posebno u Njemačkoj. Naime, prije rata Njemačka je polovicu svog prirodnog plina dobivala iz Rusije i dugo je zagovarala projekt Sjevernog toka unatoč protivljenju drugih europskih saveznika.

Iako Gazprom, ruski državni plinski konglomerat, posjeduje 51 posto Sjevernog toka, zapadne energetske kompanije, uključujući njemačke, francuske i nizozemske, partneri su i uložile su milijarde u plinovode. Ukrajina je dugo prigovarala da će Sjeverni tok omogućiti Rusiji zaobilazak ukrajinskih cijevi, čime će Kijev biti lišen velike zarade od tranzita.

U obavještajnim podacima, piše Washington Post, navodi se da je ukrajinska operacija odgođena iz nerazjašnjenih razloga. Prema izvještaju, Ukrajinci su planirali napad na plinovod odmah nakon završetka velike savezničke pomorske vježbe poznate kao BALTOPS, koja se održavala od 5. do 17. lipnja 2022. godine.

Međutim, prema njemačkim istražiteljima koji istražuju napad na Sjeverni tok, ključni detalji koji izlaze na vidjelo oko te operacije usklađeni su s prethodnim planom.

Primjerice, ukrajinska osoba koja je u lipnju obavijestila europsku obavještajnu službu izjavila je da su šestorica pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga koristeći lažne identitete planirali unajmiti brod i, koristeći podvodno vozilo, zaroniti na dno Baltičkog mora, oštetiti ili uništiti plinovod te pobjeći neotkriveni. 

Osim kisika, tim je planirao ponijeti helij, koji je preporučen za posebno duboke urone.

Šest osoba, iznajmljena jedrilica, ronioci...

Njemački istražitelji sada vjeruju da je šest osoba koristilo lažne putovnice, iznajmilo jedrilicu u rujnu, krenulo iz Njemačke i postavilo eksplozive koji su uništili plinovod. Vjeruju da su operativci bili vješti ronioci s obzirom na to da su eksplozivi postavljeni na dubini od otprilike 240 metara, u rasponu u kojem stručnjaci kažu da bi helij bio koristan za održavanje mentalne koncentracije.

Istražitelji su usporedili ostatke eksploziva pronađene na plinovodu s tragovima pronađenim unutar kabine jedrilice nazvane Andromeda. Također su povezali ukrajinske osobe s najmom broda putem navodne tvrtke krinke u Poljskoj. Istražitelji također sumnjaju da je barem jedna osoba koja služi u ukrajinskoj vojsci bila uključena u sabotažnu operaciju.

Ranije su njemački mediji izvijestili o sumnjivom sudjelovanju ukrajinskog vojnog službenika.

Lipanjski plan se od napada u rujnu ipak razlikuje u nekim aspektima. Europsko izvješće obavještajne službe bilježi da su ukrajinski operativci planirali napad na Sjeverni tok 1, ali se ne spominje Sjeverni tok 2. Izvješće navodi da bi saboteri krenuli s drugog mjesta u Europi, a ne iz Warnemünde, njemačke luke na Baltiku gdje je Andromeda iznajmljena.

CIA je prvotno ispitivala vjerodostojnost informacija, djelomice zato što izvor u Ukrajini koji je pružio nove detalje još nije uspostavio povijest pružanja pouzdanih informacija. Europski obavještajci, pouzdan partner SAD-a, smatraju da je izvor pouzdan.

Unatoč eventualnim rezervama koje je CIA mogla imati, agencija je podijelila lipanjske obavještajne podatke s kolegama u Njemačkoj i drugim europskim zemljama, izjavili su dužnosnici. Europska obavještajna služba također ih je podijelila s Njemačkom, kazala je jedna osoba. Njemački obavještajci informirali su zakonodavce u Berlinu krajem lipnja, prije nego što su otišli na ljetni odmor.

Dužnosnici upoznati s europskim izvješćem priznaju da je moguće da su osumnjičeni ukrajinski zavjerenici bili obaviješteni da je obavještajna informacija podijeljena s nekoliko zemalja i da su možda promijenili neke elemente plana.

Međutim, izvješće europske obavještajne službe nije jedini dokaz koji ukazuje na ulogu Kijeva u bombaškom napadu na plinovod.

Jesu li saboteri saznali za curenje informacija pa promijenili plan?

The Washington Post je ranije izvijestio da su vlade koje istražuju eksplozije otkrile komunikacije koje pokazuju da su osobe ili entiteti bliski Ukrajini raspravljali o mogućnosti izvođenja napada na plinovod Sjeverni tok. 

Te razgovore su vodili prije napada, ali su otkriveni tek nakon napada, kada su špijunske agencije pregledavale podatke u potrazi za mogućim tragovima, izjavio je jedan visoki zapadni sigurnosni dužnosnik.

Unatoč ukidanju sankcija koje su uvedene za vrijeme Trumpove administracije na plinovod koji prenosi plin iz Rusije u Njemačku kao pokušaj popravljanja odnosa s Berlinom, Bidenova administracija nije bila previše zabrinuta zbog uništenja Sjevernog toka u rujnu.

Nakon mjeseci pritiska iz Washingtona, njemačka vlada je samo nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. zaustavila konačno odobrenje za Sjeverni tok 2, iznenadivši mnoge američke i europske dužnosnike koji su se brinuli da će Berlin smatrati Rusiju previše važnim izvorom energije da bi prekinuo veze.

U trenutku napada plinovod je bio neoštećen i već je bio napunjen s 300 milijuna kubnih metara prirodnog plina. Gotovo mjesec dana prije napada ruski energetski div Gazprom je zaustavio protok na Sjevernom toku 1, samo nekoliko sati nakon što su članice G7 objavile da će uvesti ograničenje cijene na rusku naftu s namjerom da naštete ruskom proračunu.

Dužnosnici su izjavili da će trošak popravka plinovoda iznositi stotine milijuna dolara.

Curenje obavještajnih podataka na Discordu

Iako su dužnosnici američke obavještajne zajednice bili prvotno skeptični prema europskim izvješćima, dugo su bili zabrinuti zbog agresivnih ukrajinskih operacija koje bi mogle eskalirati rat u izravan sukob između Rusije, SAD-a i NATO-a.

Ove veljače, uoči prve obljetnice rata, ukrajinska obavještajna služba je "na zahtjev Washingtona" pristala odgoditi planirane napade na Moskvu, prema drugim obavještajnim podacima koji su također procurili na Discordu. Taj incident oslikao je širu napetost koja je postojala tijekom cijelog rata: Ukrajinu, željnu da se sukob prenese na rusko tlo, ponekad su zadržavali Amerikanci.

Također, zapadni dužnosnici jasno su dali do znanja Zelenskom da njegovu vladu smatraju odgovornom za smrt Darije Dugine, koja je ubijena u eksploziji automobilske bombe blizu Moskve u napadu u kojem je meta, činilo se, bio njen otac, poznati ruski nacionalist Aleksandar Dugin.

Pročitajte više

 

Pročitajte više