Čičin-Šain o omikronu: Zasad su sve predviđanja, ne konkretne informacije

Screenshot: N1

VIRUSNI imunolog Luka Čičin-Šain u Dnevniku N1 televizije govorio je o novoj varijanti koronavirusa nazvanoj omikron te o tome zašto ta varijanta izaziva toliku zabrinutost na globalnoj razini.

"To je nova varijanta koja u svojoj sekvenci nosi brojne mutacije, pogotovo u S-proteinu i to mutacije koje su u pravilu prisutne u virusima koji izbjegavaju imunoprepoznavanja i to onda ukazuje da bi cjepivo moglo biti manje efikasno", rekao je Čičin-Šain ističući da su to zasad samo predviđanja.

"Dosta se proširio, mogao bi biti zarazan"

"Druga stvar koja zabrinjava je da se taj soj, nakon što ga je WHO prije tjedan dana prepoznao kao novi soj, u tolikoj mjeri već proširio da su ga identificirali u brojnim centrima, ne samo u Južnoj Africi nego i u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. To znači da se dosta proširio, a to bi značilo da bi mogao biti zarazan", rekao je.

Čičin-Šain navodi da treba pričekati još neko vrijeme da bi se prikupili svi podaci.

"Zasad su sve predviđanja, ne konkretne informacije"

Komentirajući prethodne sojeve, naveo je da su oni obično imali desetak mutacija na S-proteinu.

"Ovaj soj u sebi sadrži oko 30 novih mutacija, što je veliki evolucijski skok i neke od tih mutacija ukazuju da bi se mogao brže širiti, a neke druge ukazuju da bi mogao izbjegavati imunološko prepoznavanje."

Istaknuo je da su to sve predviđanja, a ne konkretne informacije. Naglasio je da je još prerano tvrditi da cjepiva ne djeluju na ovu varijantu.

"Dio protutijela će štititi protiv novog soja. Ona treća booster doza je najbolje rješenje."

Pročitajte više

 

Pročitajte više