Cijene nafte iznad 116 dolara

Ilustracija: Shutterstock

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 116 dolara, potaknute naznakama da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ne mogu značajno povećati proizvodnju kako bi nadoknadili smanjenu opskrbu iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla u odnosu na prethodno zatvaranje za 1.19 dolara, na 116.28 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1.97 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 110.53 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.95 dolara.

Porastao ruski prihod od izvoza nafte

Potporu cijenama pružila su jučer strahovanja trgovaca da bi ionako tijesna opskrba mogla biti dodatno smanjena nakon što su vodeća svjetska gospodarstva, okupljena u skupini G7, poručila da će dodatno ograničiti prodaju, ali i cijene ruske nafte.

Čelnici članica G7 pojasnili su u utorak da će razmotriti mogućnost zabrane transporta i osiguranja ruske nafte ako njezina cijena premaši određeni limit kako bi pojačali pritisak na Moskvu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U svibnju ruski je prihod od izvoza nafte porastao unatoč manjoj prodanoj količini, navodi u lipanjskom izvješću Međunarodna agencija za energiju (IEA). Zapadne sankcije Rusiji i njezinoj proizvodnji nafte i plina potaknule su snažan rast cijena energije na svjetskim tržištima u posljednjim mjesecima, podsjeća Reuters.

Ruski je izvoz smanjen, ali drugi veliki proizvođači još nisu znatno povećali proizvodnju. Smatra se da samo Saudijska Arabija i UAE u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) imaju slobodnih kapaciteta za nadoknadu izgubljene ruske opskrbe.

"Dva velika proizvođača navodno dosegla kratkoročnu granicu kapaciteta"

No ministar energetike UAE-a Suhail al-Mazrouei rekao je u ponedjeljak da su gotovo dosegnuli zacrtanih maksimalnih 3.168 milijuna barela dnevno, prema sporazumu OPEC-a i njegovih saveznika. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je pak američkom kolegi Joeu Bidenu na marginama sastanka G7 da UAE proizvodi maksimalnim kapacitetom.

Saudijska Arabija mogla bi pak povećati proizvodnju za samo 150.000 barela dnevno, znatno manje od deklariranog maksimuma od dva milijuna barela dnevno, rekao je Macron Bidenu.

"Tržišta je podupro niz vijesti o oskudnoj opskrbi. Dva velika proizvođača, Saudijska Arabija i UAE, navodno su dosegnula kratkoročnu granicu kapaciteta ili su joj vrlo blizu", napisao je u bilješci Tobin Gorey iz Commonwealth Banka.

Nemiri u Ekvadoru i Libiji

Opskrbu bi po mišljenju analitičara mogli dodatno smanjiti politički nemiri u Ekvadoru i Libiji. Libijska Nacionalna naftna korporacija objavila je u ponedjeljak da bi u iduća tri dana mogla objaviti "višu silu" u Zaljevu Sirta ako proizvodnja i transport nafte iz tamošnjih lučkih terminala ne budu obnovljeni. 

Ti faktori naglasili su nestašicu na tržištu koja je u ovom tjednu potaknula rast cijena, potisnuvši u drugi plan strah od recesije zbog podizanja kamata u vodećim svjetskim gospodarstvima. OPEC je jutros odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica na početku tjedna stajao 114.88 dolara, što znači da je poskupio 2.43 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više