Cijene nafte iznad 84 dolara, čekaju se vijesti iz SAD-a

Foto: EPA

CIJENE nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 84 dolara u očekivanju podizanja kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, a uteg su im bili i nagovještaji stabilne opskrbe iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u ožujku bila niža za 58 centi nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 84.32 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u travnju, čija je cijena bila viša za 24 centa i iznosila je 84.74 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 22 centa, na 78.12 dolara.

Fokus je tržišta u ovom tjednu na sjednicama američke središnje banke i Europske središnje banke (ESB) koje bi trebale ponovo podići kamatne stope kako bi zakočile snažan rast potrošačkih cijena. Investitori očekuju da će Fed u srijedu, na kraju dvodnevne sjednice, podići kamatne stope za četvrtinu, a ESB u četvrtak za pola postotnog boda.

Na tržištima strahuju da će pooštravanje monetarne politike još više zakočiti gospodarski rast, što bi značilo i slabiju potražnju za energentima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više