Cijene nafte ostale blizu 80 dolara, 20 tankera čeka u turskim vodama

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte zadržale su se danas blizu razine od 80 dolara, poduprte nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini poduprijeti potražnju i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosporu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 57 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79.92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74.60 dolara.

U fokusu tržišta bio je danas zastoj tankera u Bosporu. 

20 tankera s naftom čeka u turskim vodama

Najmanje 20 tankera s naftom čeka u turskim vodama prijelaz iz Crnog mora u Mediteran dok njihovi operateri pokušavaju u što kraćem roku ispoštovati nove turske propise o osiguranju, uvedene prije no što je G7 ograničio cijenu ruske nafte, rekli su jučer izvori u industriji. 

G7 je osiguravateljima i prijevoznicima zaprijetio sankcijama budu li prevozili rusku naftu skuplju od 60 dolara.

Rusija razmatra odgovor na cjenovni limit, uključujući i zabranu prodaje nafte nekim zemljama i utvrđivanje maksimalnog popusta, izvijestio je ruski poslovni list Vedomosti.  

Novinska agencija RIA citira pak potpredsjednika ruske vlade da Moskvu brine gomilanje tankera u Bosporskom tjesnacu.

"Ako je povjerenje u neprekinutu opskrbu ruskom naftom odigralo ikakvu ulogu u padu cijena u posljednje vrijeme, vjerojatno je počivalo na zabludi. To najbolje pokazuje zastoj tankera u turskim vodama", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Kina najavila izmjene mjera protiv covida

Potporu cijenama pružila je i kineska najava opsežnijih izmjena mjera suzbijanja covida od početka pandemije, budući da bi mogla potaknuti potražnju.

Snažniju potražnju signalizira i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 6.4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su imali uvid u izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u utorak. 

Vlada će objaviti službeno izvješće o zalihama tijekom dana.

Značajniji rast zakočilo je pak upozorenje velikih američkih banaka o vjerojatnoj recesiji u sljedećoj godini, napominje Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 3.39 dolara, na 79.77 dolara.

Pročitajte više