Cijene nafte porasle iznad 88 dolara, EU uvela embargo

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara nakon što je EU uvela embargo na rusku naftu i zajedno s članicama G7 odredila limit za njezinu cijenu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2.53 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 88.10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2.40 dolara višoj cijeni, od 82.38 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su odluku iz listopada prema kojoj smanjuju proizvodnju za dva milijuna barela dnevno i pozornost se okrenula na embargo EU na rusku naftu.

Rusi kažu da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče cijenu

Embargo na naftu koja se doprema brodovima stupio je na snagu u ponoć, a paralelno su članice G7, Australija i EU ograničile cijenu ruske nafte za 60 dolara, tvrdeći da žele Rusiji smanjiti prihod za financiranje invazije u Ukrajini.

Mehanizam bi trebao funkcionirati kroz zabranu osiguravateljima i prijevoznicima da pružaju usluge za rusku naftu. Rusija je poručila da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče njezinu cijenu, što bi moglo značiti znatno smanjenu opskrbu tržišta.

U Kini se ublažavaju mjere protiv korone

Potporu cijenama pružilo je danas i ublažavanje mjera suzbijanja koronavirusa u Kini, koje su ove godine zakočile gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Politika nulte tolerancije prema koroni izazvala je proteklih dana prosvjede u nizu kineskih gradova.

"Gledano iz perspektive OPEC+, sigurno je teško izrađivati pouzdane prognoze, s obzirom na takvo okruženje i konstantne promjene situacije s covidom u Kini, koja trenutno puno više obećava, gledano iz perspektive potražnje", tumači Craig Erlam iz OANDA-e.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 42 centa, na 83.97 dolara.

Pročitajte više