Cijene nafte porasle u očekivanju vijesti s važnog sastanka moćnih zemalja

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, potaknute strahovanjima da bi vodeća gospodarstva svijeta u skupini G7 mogla dodatno ograničiti izvoz ruske nafte i plina.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1.12 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 114.28 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.33 dolara višoj cijeni, od 105.85 dolara.

Na kraju prošlog tjedna raspoloženje na tržištu obilježio je strah od recesije nakon podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u jer pad gospodarske aktivnosti znači i smanjenu potražnju za naftom.

U ponedjeljak te je bojazni zasjenila tijesna opskrba, posebno s obzirom na nastojanja zapadnih vlada da sankcijama smanje ruske prihode od nafte.   

Čelnici članica skupine G7 okupili su se na sastanku u Njemačkoj, a na dnevnom redu bit će i visoke cijene energije i moguća alternativa ruskim energentima.

Razgovori o ograničenju cijena ruske nafte

Britanski, francuski, američki, njemački, talijanski i kanadski čelnici "uistinu konstruktivno" razgovaraju i o mogućem ograničenju cijena ruske nafte, rekao je izvor u njemačkoj vladi.

Nije baš jasno bi li ograničenje postiglo željeni cilj, upozorava Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

"Rusiju ništa ne bi priječilo da nakon ograničenja cijena zabrani izvoz nafte i derivata u zemlje G7, što bi još više pogoršalo nestašicu na globalnim tržištima nafte i derivata", objašnjava Dhar.

Zabrinjavajuća prognoza OPEC-a

Njihova nastojanja poklopila su se s prognozom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi višak u ponudi ove godine mogao pasti s 1.4 milijuna na milijun barela dnevno, prema izvješću koje je Reuters dobio na uvid.  

Libija je već danas izvijestila da će zbog nereda koji su rezultirali smanjenom proizvodnjom možda biti prisiljena obustaviti izvoz iz zaljeva Sirta.

Značajniji rast cijena zakočila su pak očekivanja veće američke proizvodnje nakon što je specijalizirana kompanija Baker Hughes objavila da su američke naftne kompanije prošlog tjedna neto aktivirale 10 novih bušotina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je odvojeno da je barel košarice nafte njezinih članica na kraju prošlog tjedna stajao 112.35 dolara, što znači da je poskupio 1.26 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.    

Pročitajte više