Čini se da će desničarka koja podržava Orbana biti prva premijerka Italije

Foto: EPA

OD tinejdžerske aktivistice koja je hvalila Mussolinija do favoritkinje za prvu talijansku premijerku, Giorgia Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku nadomak vlasti.

> Prema izlaznim anketama, desnica je odnijela veliku pobjedu na izborima u Italiji, a Meloni je vjerojatna nova premijerka Italije

Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan osobni brend.

"Žena, majka, Talijanka"

"Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka", rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remiksirano u dance pjesmu.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti premda je se ne želi posve odreći.

Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

"Spremna za vlast"

Rođena u Rimu 15. siječnja 1977., Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom pošto ih je otac ostavio. Već se dugo bavi politikom. S 31 godinom bila je najmlađa ministrica u poslijeratnoj talijanskoj povijesti i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. godine.

Na izborima 2018. njezina stranka osvojila je četiri posto glasova, a sada u anketama dobiva više od 24 posto. Ako u nedjelju ostvari takav rezultat, Meloni bi bila ispred ne samo svojih suparnika nego i koalicijskih partnera, protuimigrantske Lige Mattea Salvinija i stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, u čijoj je vladi bila 2008. godine.

Meloni ide u prilog to što je njezina stranka bila jedina oporbena stranka zadnjih 18 mjeseci jer su sve ostale odlučile ući u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Draghija.

Meloni relativno umjerena?

Lutz Klinkhammer, stručnjak za Italiju na Njemačkom povijesnom institutu u Rimu, ne bi Meloni opisao kao postfašisticu. "Njezine pristaše vjerojatno imaju drugačije stavove od nje. Ona je odbacila etiketu fašizma. Ja ne smatram prikladnim da se nju tako okarakterizira. Ali ona je unutarnjopolitički na vrlo konzervativnom kursu i pokušat će zaustaviti imigraciju. Ona je konzervativna političarka s postfašističkom prošlošću."

Podržava Viktora Orbana

Istodobno želi razuvjeriti one koji postavljaju pitanja o njezinu manjku iskustva, postavivši plakate sa sloganom "Spremna" širom zemlje.

Tijekom predizborne kampanje ona je ismijavala strah Europe od vlade predvođene ekstremnim desničarima. U Bruxellesu se, kako je rekla, samo plaše da ne izgube povlastice i vlast. Šefica Braće podržava Poljsku i Mađarsku u sporu oko vladavine prava s Europskom komisijom i Europskim sudom pravde. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je pod pritiskom EU zbog korupcije u Mađarskoj, mogao bi se veseliti novom savezniku u Europskom vijeću.

Naglašava fiskalnu razboritost s obzirom na golemi talijanski dug, unatoč tome što njezina koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja. Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

No govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom.

Neofašistička prošlost

Meloni je kao tinejdžerica bila aktivistica za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je "Mussolini bio dobar političar jer sve što je radio, radio je za Italiju".

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006., promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio "pogreške", kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

"Nema prostora za nostalgiju"

Njezina stranka preuzela je ime iz prvog stiha talijanske himne, a njezin logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama talijanske zastave. Odbila je pozive da promijeni logo, inzistirajući da plamen "nema nikakve veze s fašizmom". 

"Talijanska desnica prepustila je fašizam povijesti, ima već više desetljeća", rekla je u videoobraćanju stranim dopisnicima prošli mjesec. Inzistira da u njezinoj stranci "nema prostora za nostalgiju".

Meloni ima kćer, rođenu 2006., s partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom.

Pročitajte više