Cipar ide u drugi krug predsjedničkih izbora

Foto: EPA

BIVŠI ciparski ministar vanjskih poslova Nikos Christodoulides vodi danas na ciparskim predsjedničkim izborima, po izlaznim anketama, ali vjerojatno neće dobiti apsolutnu većinu glasova pa će se ići u drugi krug izbora 12. veljače.

Christodoulides, koji se natječe kao neovisni kandidat, dobiva između 30.5 posto i 33.5 posto glasova, po izlaznoj anketi državne televizije, nakon prebrojavanja 76 posto glasova. Averof Neophytou, vođa vladajuće konzervativne stranke DISY, i neovisni kandidat Andreas Mavroyiannis, kojeg podržava ljevica, dobivaju između 26.5 i 29.5 posto glasova.

Svi vodeći kandidati bliski su suradnici desničarskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa

Privatne televizijske kuće dobile su slične rezultate izlaznih anketa. Svi vodeći kandidati bliski su suradnici desničarskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa, koji odlazi s dužnosti. Christodoulides se razišao sa svojom strankom DISY i njezinim vođom Neophytouom kako bi se kandidirao za predsjednika podijelivši političku desnicu.

Podržavaju ga i političke stranke koje tradicionalno zastupaju tvrdu struju u pregovorima o ujedinjenju Cipra. Cipar je podijeljen turskom invazijom 1974. nakon kratkog državnog udara koji je podržala Grčka. Zadnji krug mirovnih pregovora propao je 2017. godine.

Pročitajte više