Ćiro je želio ubiti Pukanića i dobiti gripu od Tuđmana

Screenshot: Youtube

MIROSLAV Ćiro Blažević je tijekom svojeg dugog života često bio prisutan u javnosti te je rado davao intervjue i nastupao u medijima. Iza sebe je ostavio i razne kontroverzne izjave i postupke, od kojih su mnogi povezani s njegovom velikom ljubavlju za Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika koji je bio poprilično opsjednut nogometom.

Primjerice, 2004. godine je Blažević na zagrebačkom Općinskom sudu proglašen krivim da je 1999. prijetio glavnom uredniku Nacionala Ivi Pukaniću te je kažnjen novčanom kaznom od 5000 kuna. 

Ćiro 1999.: "Za spas hrvatske države bih ubio Pukanića"

Naime, Ćiro je u intervjuu Večernjem listu iz lipnja 1999. rekao da bi "za spas hrvatske države ubio Pukanića" i da bi "novinare Nacionala jednog po jednog trebalo obarati bejzbolskim palicama". Nije mu se sviđalo što su pisali o Tuđmanu i HDZ-u, čiji je bio dugogodišnji član.

To nije jedini primjer Ćirinih prijetnji novinarima koji su bili kritični prema Tuđmanu.

Tako je u studenom 1997. nazvao novinara Starta i rekao mu: "Di vam je onaj Krstulović, urednik? A Damir Pilić? Njega trebam, da mu milu majku jebem! Pa kako je mogao napisati da je naš predsjednik lud, da je "sišao s uma"? Nakon svega što je učinio za nas, za Hrvatsku… Tko je taj Pilić, je li njemu otac četnik ili šta, milu majku da mu jebem!"

"Predsjedniče, želim vašu gripu!"

Izjavio je i da je Tuđmana molio za neku funkciju u državi na kojoj bi mogao "otvoriti Goli otok za neke novinare i urednike". Tuđmana je po vlastitom priznanju obožavao te je to ilustrirao sada već legendarnom anegdotom kada je Ćiro išao u posjet Tuđmanu koji je imao gripu.

"Tuđman mi je iz kreveta vikao da mu ne prilazim jer ima gripu. Uletio sam u krevet i viknuo: 'Predsjedniče, želim vašu gripu'", pohvalio se Ćiro kasnije sam u jednom javnom istupu.

Igrače je motivirao ovako (izjava za Nacional 1996.): "U poluvremenu sam uletio u svlačionicu i zavapio igračima: Ne smijete razočarati napaćeni hrvatski narod i predsjednika Tuđmana kojeg toliko volite, kao što i on voli vas!"

"Svi smo mi beznačajni u odnosu na Tuđmana"

Ćiro je bio i među onima koji su podržavali promjenu imena Dinamo u Croatia, jer je to bila Tuđmanova opsesija. Govorio je o "svetom imenu Croatia". Sinu je rekao "da si jebe mater ako nije za predsjednika, jer bez Tuđmana ne bi bilo Hrvatske". "Svi smo mi beznačajni u odnosu na Tuđmana!" rekao je za Panoramu 1995.

Posebno je bio blizak s Tuđmanovom kćerkom Nevenkom Tuđman, koju je nazivao "moja princeza" i "velika ljubav". Znao joj je u šali reći: "Curice, udaj se za mene." "Ne sramim se uzeti krpicu u ruke i oprati Sekin Mercedes 500S. Ona je naša princeza, pa neće se valjda ona mučiti time?" otkrio je 1997. u tabloidu Imperijal, u kojem je tada novinarsku karijeru započinjao Velimir Bujanec.

Riječi hvale za Ankicu Tuđman

Imao je samo riječi hvale i za Ankicu Tuđman.

"Ona mene podsjeća na englesku kraljicu. Tako se ponašala, tako je bila skromna. Tako je bila pozitivna u svemu. Sam Tuđman bi znao reći - teško bi bez Ankice stigao sve ove administrativne akrobacije. Ankica je jedan povijesni element u hrvatskom narodu jer je bila supruga prvog predsjednika i pratila ga i nitko kao prvi saputnik ne može biti toliko odlučan u konačnom rezultatu svakog poglavara obitelji. Ona je iz sjene dala svoj obol stvaranju hrvatske države", rekao je Ćiro za medije nakon njene smrti.

Svojedobno je i kao izbornik poveo hrvatske nogometne reprezentativce na potpisivanje peticije podrške haškim optuženicima za ratne zločine.

Podrška Miloradu Pupovcu

No, pred kraj života je Ćiro doživio još jedan preokret, približivši se predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu. Počeo se zalagati za pomirenje Hrvata i Srba.

 

"Nekad su meni svi vikali – Ćiro, pederu! A sad čujem da to vičete Pupovcu. Meni ste vikali zato što me volite … a ne znam zašto to njemu vičete. Ali zato znam da ću ga ja podržati. Sine, slušaj što ti tvoj Ćiro kaže, svi ljudi su jednaki", rekao je Blažević u predizbornom spotu za SDSS na europskim izborima 2019.

Ovako je objasnio svoj potez.

''Ćiro je bio tuđmanovac. Danas sam plenkovićevac, i to do srži. A ovo što činim, činim ono što mi se čini da mi je kao čovjeku dužnost, da mirim, da probam pokazati da su i oni građani Hrvatske i da moramo naći zajednički jezik kako bismo svi živjeli u homogenosti, a ne svađi'', poručio je Ćiro.

"Ja sam politički antitalent"

Blažević je tijekom cijelog života bio osoba koja se mogla družiti sa svima, uključujući i političke neistomišljenike. Njegovo poznanstvo s Pupovcem seže u 1990-e godine, kada u Tuđmanovoj Hrvatskoj nije bilo baš ugodno biti Srbin.

Ćiro je bio osoba koja je u sebi bez problema mogla povezati simpatije i za Tuđmana i za Pupovca. Sam za sebe je Ćiro rekao da je "politički antitalent".

Pročitajte više