Čitateljica: Čekali smo sat i pol na granici zbog utakmice. MUP: Nije istina

Foto: Robert Anic/PIXSELL

INDEXU se javila čitateljica (podaci poznati redakciji) koja se požalila na čudno iskustvo na graničnom prijelazu Duboševica između Hrvatske i Mađarske, u nedjelju poslijepodne, baš u vrijeme kada je hrvatska nogometna reprezentacija igrala protiv Kanade. 

“Mi smo došli autom do sela Udvar i tamo je na cesti stajao policijski automobil s upaljenom rotirkom i mađarskim tablicama. Stajao je tamo sat i pol vremena i nije se micao. Stvorila se tu kolona automobila. Jedna žena je išla pitati o čemu je riječ, ali nije dobila neki jasan odgovor. Rekli su joj da je gužva na granici”, objašnjava čitateljica.

"Moguće je da su policajci zapravo gledali utakmicu"

Čitateljica je sat i pol vremena čekala da ih puste da pređu granicu. “Nikakvu gužvu nismo vidjeli kada su nas konačno pustili”, dodaje.

“Zaključili smo da je moguće da su policajci zapravo gledali utakmicu i nakon toga onda opet otvorili granični prijelaz. S obzirom na sva ta gledanja utakmica u školama i saboru, ne bi me čudilo”, kaže Indexova čitateljica.

“Stvarno nikad nisam doživjela da auto s rotirkom prepriječi put do graničnog prijelaza i da nitko ljudima neće objasniti o čemu je riječ”, ističe.
“Nekima se nije dalo čekati, okrenuli bi se i otišli pokušati na neki drugi prijelaz”, dodaje.

“Čak i da nisu gledali utakmicu tih sat i pol, kakvo je to ponašanje? Nismo vidjeli da je bila neka gužva, osim one koja se stvorila zbog policijskog auta na cesti u Udvaru”, zaključuje Indexova čitateljica.

MUP: Nogometne utakmice ne mogu biti iznimka za obavljanje radnih procesa

Index se obratio MUP-u s upitom u vezi ovoga.

Zanimalo nas je, za početak, postoji li neka službena odluka MUP-a o gledanju utakmica na SP-u.

“Ne postoji službena niti neslužbena odluka o gledanju utakmice za vrijeme radnog vremena policijskih službenika granične policije. Naime, svi radni procesi granične policije moraju se odvijati bez zastoja, a nogometne utakmice, uključujući i utakmice reprezentacije ne mogu biti iznimka”, odgovorili su iz MUP-a.

"Bio je pojačan promet teretnih vozila"

Kada je riječ o zastoju na prijelazu Duboševica, MUP tvrdi da nije stvar u gledanju utakmice.

“Točno je da se granična kontrola na graničnom prijelazu Duboševica provodi na teritoriju Mađarske i to po principu ''one stop control''. U dane vikenda promet na graničnom prijelazu Duboševica uobičajeno je pojačan, a tijekom jučerašnjeg dana od 14:30 sati na ulazu u RH bio je pojačan i to promet teretnih vozila i promet autobusa. Naime, od 14:30 do 24:00 sata u Republiku Hrvatsku iz Mađarske ušlo je ukupno 19 autobusa te 67 teretnih automobila”, kažu iz MUP-a.

Što da, dakle, dogodilo u nedjelju na graničnom prijelazu Duboševica?

“U vrijeme takvog pojačanog intenziteta prometa, mađarska granična policija na ulazu u mjesto Udvar, odnosno na potezu prema samom graničnom prijelazu, tijekom popodnevnih sati provodi regulaciju prometa i to na način da na prometnicu postavi policijsko vozilo mađarske policije s upaljenom svjetlosnom (rotirajućom) signalizacijom i povremeno - po potrebi - zaustavlja promet."

"Na taj način se sprječava stvaranje gužve u samom mađarskom mjestu Udvar i ujedno omogućuje nesmetan rad samog graničnog prijelaza, a što je slučaj bio i u vrijeme koje navodite”, kažu iz MUP-a.

"Postupanje policije nije ni u kakvoj vezi s utakmicom reprezentacije"

Naglašavaju da navedeno postupanje mađarske granične policije nije ni u kakvoj vezi s održavanjem nogometne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

“Zaključno vas obavještavamo kako smo provjerom u evidencijama granične policije utvrdili kako se promet preko graničnog prijelaza Duboševica odvijao bez ikakvog prekida”, tvrdi MUP.

Pročitajte više