Član Uprave HEP-a oglasio se o stanu koji mu je šef PPD-a prodao za 1800 eura kvadrat

Foto: Index, Davorin Višnjić, Emica Elvedji/PIXSELL

Član Uprave HEP-a Tomislav Šambić kupio je peterosoban stan na dvije etaže i tri garažna mjesta na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu od Pavla Vujnovca, vlasnika tvrtke PPD, koja je bila u žarištu plinske afere otkrivene prije nekoliko mjeseci, i to za oko 1600 eura po kvadratu, otkrile su Index Istrage.

Samo peterosobni stan došao je 1776 eura po kvadratu

Stan koji se nalazi u novijoj zgradi na Trnjanskoj cesti kupljen je u veljači 2021. godine za 280.000 tisuća eura te ima ukupno 141.96 kvadratnih metara sa spremištem. Ovoj kvadraturi treba dodati i tri garažna mjesta pa prodana površina ukupno iznosi 173.80. Po toj računici ispada da je metar kvadratni iznosio malo više od 1600 eura. 

Tek za usporedbu, pronašli smo oglas iz tog vremena, kada je Šambić kupio stan od Vujnovca, kojim se trosobni stan na istoj lokaciji, veličine 69 kvadrata uz spremište i garažno mjesto ukupne površine od 77.4 kvadrata, prodavao za 232 tisuće eura, odnosno za malo manje od tri tisuće eura po kvadratu. 

Stan je u imovinskoj kartici procijenjen na malo više od 252 tisuće eura, što je manje od kupoprodajnog ugovora. Naime, Šambić je odvojeno prijavio tri parkirna mjesta na Trnju, a zbrojem procijenjenih vrijednosti garaža te procijenjene vrijednosti stana dolazi se do iznosa od 280 tisuća eura, na koliko i glasi kupoprodajni ugovor. Prema imovinskoj kartici, samo stan, bez tri garažna mjesta, u novogradnji na Trnju stajao je 1776 eura po kvadratu.

Na stanu je i danas vidljiva zabilježba kredita Privredne banke Zagreb od 180 tisuća eura, a i taj kredit je vidljiv u Šambićevoj imovinskoj kartici. Kako doznajemo, prvotni vlasnik ovog stana bilo je Prvo plinarsko društvo, a Vujnovac ga je od njega kupio u svibnju 2017. te ga je četiri godine kasnije prodao Šambiću, članu Uprave HEP-a. Nakon kupnje stana je Šambić, koji je prije živio u Osijeku, prijavljen na toj adresi u Zagrebu.

Spomenimo i još jednu promjenu u imovinskoj kartici člana uprave HEP-a. Naime, njegova supruga od rujna 2021. godine zaposlenica je Konzum Plusa, kamo je prešla iz Hrvatske Lutrije, gdje je bila zaposlena od srpnja 2020. godine.

Šambić: Ne vidim sukob interesa

Sada se priopćenjem javio Tomislav Šambić. Medijima je uputio izjavu u kojoj navodi da se u brojnim medijskim napisima "stječe dojam kako je stan u Trnjanskoj kupljen povoljnije od tržišne cijene" dodavši da u cilju ispravnog informiranja javnosti iznosi činjenično stanje.

U izjavi Šambić ističe da je "stan u Trnjanskoj kupljen prema važećim tržišnim uvjetima 2021. godine, što potvrđuje rješenje Porezne uprave o visini poreza na promet nekretninama. To rješenje Porezna Uprava donosi temeljem usporedbe cijene za ostvarene kupoprodaje stanova slične veličine u neposrednom susjedstvu", dodaje se.

Radi se, kaže, "o stanu neto korisne površine od 141,96 m2. Ta površina uključuje loggiu, 3 terase i spremište ukupne podne površine 34,16 m2. Koristeći koeficijente neto korisna površina svi garažnih mjesta je 31.84 m2 pri čemu je bitno znati da cijenu kvadrata garažnih mjesta nije moguće vrednovati jednako kao cijenu kvadrata stambenog prostora", precizira Šambić.

Također navodi kako je riječ o zgradi iz 2012. godine te stanu koji je bio u dugogodišnjem najmu i kratkoročno izložen negativnim vremenskim uvjetima, zbog čega je, dodaje, "bilo potrebno renovirati oštećene dijelove, novom hidroizolacijom te promjenom dijela vanjske stolarije i parketa".

Član Uprave HEP-a naglašava da u kupnji navedenog stana od vlasnika PPD-a "ne vidi sukob interesa jer Uprava HEP-a nema i ne može imati utjecaj na odabir najboljeg ponuditelja na javnim natječajima". "Svu postojeću dokumentaciju spreman sam dati na raspolaganje Povjerenstvu za sukob interesa", naveo je u izjavi Šambić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više