Članovi posade nestale ruske jahte Irina VU pušteni na slobodu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

OSUMNJIČENA 34-godišnjakinja, koju se s još trojicom članova posade jahte Irina Vu tereti za počinjenje kaznenog djela opisano u članku 15. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, prije nekoliko trenutaka puštena je na slobodu, potvrdio je za N1 njen odvjetnik Marijo Vuković.

Nešto kasnije Hrvatski radio je javio kako su i ostala trojica člana posade puštena da se brane sa slobode. Naime, Općinsko državno odvjetništvo smatra kako nema zakonskog razloga za predlaganje istražnog zatvora.

Oko 19 sati završeno je ispitivanje četiri člana posade ruske jahte Irina VU, koji su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo opisano u članku 15. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

Kapetan angažirao posadu

Podsjetimo, policija je danas objavila da je gotova istraga o nestanku jahte Irina VU. Riječ je o jahti u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jahta je bila pod sankcijama, a onda je nestala iz luke u Betini. Posebno je zanimljivo da nitko od nadležnih mjesecima nije primijetio da jahte nema. Jahta je isplovila u listopadu, a sve je otkriveno tek u siječnju.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni 58-godišnjak u svojstvu kapetana, unatoč uručenoj Obavijesti o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, organizirao i angažirao posadu koju su činili drugoosumnjičeni 35-godišnjak (također kapetan), trećeosumnjičeni 50-godišnjak  i četvrtoosumnjičena 34-godišnjakinja te dvoje članova posade koji nisu imali saznanja o međunarodnoj mjeri ograničavanja", piše policija.

Troje ostaje u pritvoru

"Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su četvero osumnjičenih predali pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske, dok su kaznenu prijavu protiv njih podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku", objavila je policija popodne.

Pročitajte više