Članica Uprave Ine smijenjena nakon otkrića pljačke stoljeća zaposlena u Fortenovi

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

BARBARA DORIĆ bila je članica Uprave Ine, jedna od tri hrvatska člana, smijenjena je nakon otkrića velike pljačke teške milijardu kuna, a sada radi kao direktorica investicija i specijalnih projekata u Fortenova grupi, doznaje N1.

Kako piše N1, Dorić je od 1. ožujka zaposlena u Fortenovi, koja je pod kontrolom jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika, Pavla Vujnovca. Zanimljivo je, dodaju, kako se špekuliralo da će Dorić karijeru nastaviti u PPD-u, čiji je vlasnik Vujnovac.

"Gđa Dorić ima značajno stručno i akademsko iskustvo iz područja energetike te preko dvanaest godina iskustva na rukovodećim pozicijama i vođenju investicijskih projekata u korporativnom i javnom sektoru.

S obzirom na globalne energetske izazove te važnost provođenja Europskog zelenog plana u korporativnom sektoru, pored planiranih investicija unutar Fortenova grupe, investicije u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije jedan su od prioriteta, a svojim kompetencijama u tom području, gđa. Dorić daje značajan doprinos našem timu", potvrdila je glasnogovornica Fortenova grupe Anja Linić Sikavica.

Tko je Barbara Dorić?

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Barbara Dorić je na mjesto članice Uprave Ine 2020. godine, u vrijeme ministra Tomislava Ćorića, došla s mjesta direktorice tvrtke LNG Hrvatska.

Od veljače 2014. do travnja 2018. kao predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike bila je odgovorna za praćenje i nadzor svih radova vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Republici Hrvatskoj, kao i obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Svoju poslovnu karijeru započela je u Dalmacijacementu, gdje je radila na poslovima prodaje i operacija.

Barbara Dorić diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beču, završila MBA program i doktorirala na Sveučilištu u Ljubljani na temu upravljanja u naftnoj i plinskoj industriji.

Kako je krajem prošle godine objavio Novi list, bivši članovi Uprave Ine, Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić, tužili su kompaniju zbog otkazivanja ugovora nakon što je javnost doznala za plinsku aferu u kojoj je Ina oštećena za otprilike milijardu kuna.

U Ini dobivali bonuse od stotina tisuća kuna, a nisu primijetili pljačku

Foto: Boris Ščitar/Pixsell

Podsjetimo, Nacional je u svibnju prošle godine objavio da su hrvatski članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić godinu prije godine primili ogromne nagradne bonuse, svaki od njih u iznosu većem od 300 tisuća kuna za rad u 2020. godini.

A te je godine Ina ostvarila povijesno visok gubitak od 1.138 milijardi kuna, objavio je Nacional.

Niko Dalić pored godišnje bruto plaće od 936.000 kn primio je 425.880 kn bonusa, a Barbara Dorić i Darko Markotić pored jednako tolike plaće primili su po 319.992 kune bonusa.

Nitko od njih nije primijetio da je u tijeku pljačka stoljeća.

Pročitajte više