CNN: Katastrofa u Indiji mogla bi pogoršati nestašice diljem svijeta

Foto: EPA

REKORDNI val covida-19 u Indiji prijeti zaustavljanjem gospodarskog oporavka i potresima u nekoliko važnih globalnih industrija.

Treće po veličini azijsko gospodarstvo već tjednima se bori za kontrolu razornog vala zaraze. Svakodnevno se bilježe stotine tisuća novih slučajeva, a ekonomisti preispituju svoje prognoze dvoznamenkastog rasta BDP-a ove godine, što je zabrinjavajući znak za zemlju koja je lani, zbog nacionalnog lockdowna, prvi put zaronila u recesiju u gotovo četvrt stoljeća, piše CNN.

Premijer Narendra Modi zasad se opire pozivima da se ponovno uvede potpuno zaključavanje zemlje, unatoč tome što su mnoge regije najavile vlastita stroga ograničenja. Pritom nekoliko globalnih industrija, koje se oslanjaju na Indiju, zabrinuto prate situaciju. Ako bi se kriza produbila, teškoće bi mogle zahvatiti sve, od proizvodnje odjeće i lijekova do financijskih usluga i globalne špedicije.

Oko 80 posto svjetske robne trgovine obavlja se brodovima, a iz Indije dolaze brojne posade.

Prema procjenama Guya Plattena, generalnog tajnika Međunarodne brodarske komore, više od 200.000 od 1.7 milijuna pomoraca širom svijeta potječe iz Indije. Mnogi od njih imaju časničke činove i pozicije koje zahtijevaju specifične vještine.
"Nadamo se dobru, ova se situacija može riješiti, inače bi to moglo dovesti do velikog nedostatka pomoraca, što bi poremetilo globalni lanac opskrbe", rekao je Platten za CNN.

Kako su mnoge zemlje zabranile letove iz Indije, već je nemoguće dovesti indijske radnike u luke širom svijeta i zamijeniti posade. René Piil Pedersen, voditelj odjela za pomorstvo u Maersku, najvećoj svjetskoj kompaniji za prijevoz kontejnera, nada se da će zemlje početi razlikovati obične putnike od pomoraca. Inače bi se, rekao je, svijet mogao suočiti i s ozbiljnom prijetnjom globalnom protoku tereta i s humanitarnom krizom, jer posade neće moći napustiti svoja plovila i vratiti se kući.

"Težak udarac"

"Bit će to težak udarac za njihovu mentalnu dobrobit", rekao je Pedersen, čija kompanija među svojim pomorcima ima 30 posto Indijaca.
Pandemija je lani stvorila kaos u globalnom brodarstvu, s gotovo 200.000 pomoraca koji su mjesecima bili u blokadi zbog zatvaranja luka i prizemljenih zrakoplova. Neki su radnici svoja plovila počeli nazivati "plutajućim zatvorima", a Pedersen se boji povratka na taj scenarij ako se indijska kriza nastavi. Također postoje značajna kašnjenja u kretanju plovila.

"Neke zemlje, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura, Hong Konga i Kine, već su uvela stroga ograničenja u smislu karantene za brodove koji dolaze iz indijskih luka", rekao je Sankar Narayanan, voditelj brodske špedicije u logističkoj kompaniji GAC India.

Stručnjaci kažu kako bi cijepljenje pomoraca moglo biti rješenje, ali to neće biti tako jednostavno. Globalne potrebe za cjepivom već trpe zbog pandemije u Indiji, koja obično proizvodi više od 60 posto svih svjetskih cjepiva. U toj zemlji nalazi se Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva. Velike indijske proizvodne mogućnosti razlog su zbog kojeg se prijavila kao glavni faktor u COVAX-u, globalnoj inicijativi koja osigurava jeftinije ili besplatne doze cjepiva za covid-19 za zemlje s nižim dohotkom.

Indija je najveći svjetski dobavljač generičkih lijekova

SII je prošle godine dogovorio proizvodnju do 200 milijuna doza cjepiva za covid-19 za 92 zemlje. No, budući da je samo dva posto indijskog stanovništva dosad potpuno cijepljeno, indijska vlada i SII preusmjerili su pozornost s isporuke cjepiva u druge zemlje i sada daju prioritet indijskim građanima. Lošim vijestima tu nije kraj. Osim nedostatka cjepiva za covid-19, moguće su i druge posljedice za svjetsku farmaceutsku industriju, ako širenje zaraze u Indiji uskoro ne bude pod kontrolom.

Indija je najveći svjetski dobavljač generičkih lijekova, odnosno kopija farmaceutskih proizvoda koji imaju iste učinke, ali koštaju manje. U Sjedinjenim Američkim Državama 90 posto svih recepata čine generički lijekovi, a jednu od svake tri konzumirane tablete proizvodi jedan od indijskih proizvođača generičkih lijekova. No indijski proizvođači lijekova dobivaju čak 70 posto svojih sirovina iz Kine, karike u opskrbnom lancu koja djeluje ranjivo s obzirom na val koronavirusa. Krajem travnja kineska aviokompanija Sichuan Airlines obustavila je teretne letove za Indiju na 15 dana. To je ponukalo najveću indijsku izvoznu farmaceutsku skupinu da pošalje pismo indijskom veleposlaniku u Pekingu, pozivajući ga da intervenira. U pismu je Ravi Udaya Bhaskar, direktor indijskog Vijeća za promicanje farmaceutskog izvoza, suspenziju nazvao "zabrinjavajućom" i rekao da bi mogla imati "kaskadni učinak" na opskrbni lanac.

"Većina zemalja ovisi o indijskim generičkim lijekovima, a Indija o sirovinama iz Kine. Bit će to velik udarac za globalni lanac opskrbe farmaceutskim proizvodima, ako se poremeti trgovina", rekao je Tinglong Dai, izvanredni profesor za operativno upravljanje i poslovne analitike na Poslovnoj školi Johns Hopkins Carey.

Zasad se čini da je utjecaj obustave letova ograničen. Bhaskar je prošli tjedan za CNN rekao da trenutačno ne nedostaje lijekova, jer velike kompanije imaju dovoljno sirovina za sljedeća tri do četiri mjeseca. Također je rekao da će Sichuan Airlines vjerojatno nastaviti s letovima ovog tjedna.

"Nitko nije bio pripremljen za ovaj strašni scenarij"

Indija je također jedan od najvećih izvoznika tekstila na svijetu, a ova industrija se bori s velikim nedostatkom radne snage.

"Ovo je prvi put da je naša generacija doživjela ovako nešto. Nitko nije bio pripremljen za ovaj strašni scenarij", rekao je Arpit Aryan Gupta, partner i voditelj poslovnog razvoja u kompaniji za proizvodnju odjeće NG Apparels, koja se nalazi u velikom gradu Ludhiani u Punjabu, središtu odjevne industrije.

Ova kompanija, koja opskrbljuje robne marke poput New Balancea i Nordstroma, zapošljava oko 100 kvalificiranih i polukvalificiranih radnika, a gotovo 50 posto ih je napustilo radna mjesta otkako je započeo posljednji val covida-19. Gupta je rekao da osigurava stan za preostale radnike u tvorničkom krugu kako bi se proizvodnja nastavila.

I drugi proizvođači suočavaju se s jednako zabrinjavajućim scenarijima. U glavnim središtima za proizvodnju odjeće u Delhiju i Bangaloreu, u kojima je također veliki broj zaraženih koronavirusom, čak 50 posto radnika ne dolazi na posao. Za mnoge proizvođače, koji se još uvijek oporavljaju od prošlogodišnjeg pada poslovanja, sigurnost radnika postala je velika briga. Domaća odjevna industrija prošle godine pala je za 30, a izvoz odjeće za 24 posto.

Indija je također glavni svjetski izvoznik kože i proizvoda od kože. Indija je drugi najveći izvoznik kožne odjeće i četvrti najveći izvoznik kožne galanterije na svijetu. Također je i drugi glavni svjetski proizvođač obuće, odmah nakon Kine, s proizvodnjom od gotovo tri milijarde pari cipela godišnje. Prošle je godine pandemija nanijela ozbiljan udarac indijskoj kožarskoj industriji, a poduzeća su se tek počela oporavljati kad je posljednji val doveo do masovnih zatvaranja pogona i manjka kvalificiranog osoblja.

Velike banke i računovodstvene kompanije trude se održati svoje mrežne operacije u pogonu, s obzirom na to koliko je Indija važna kao središte za njihovo poslovanje. Mnoge su kompanije posljednjih desetljeća prenijele ogroman broj informacijskih tehnologija i operativnih poslova u Indiju, privučene obrazovanom i jeftinijom radnom snagom. Gotovo 4.4 milijuna ljudi u Indiji zaposleno je u IT-u i upravljanju poslovnim procesima. Neke kompanije poduzimaju određene mjere za rješavanje krize, prebacuju poslovanje u druge zemlje ili potiču osoblje na rad od kuće i produžuju rokove projekata.

Na primjer, Goldman Sachs i Wells Fargo implementirali su rad na daljinu za sve zaposlenike. Ali rad od kuće tijekom pandemije je kompliciran, pogotovo ako zaposlenici moraju brinuti o bolesnim rođacima. Postoje i izazovi oko sigurnosti i zaštite podataka. Britanske banke Barclays, NatWest i Standard Chartered u nekim slučajevima preusmjeravaju posao u druge zemlje, kako bi ublažile pritisak na zaposlenike u Indiji, od kojih su mnogi oboljeli ili imaju obaveze prema ukućanima.

EY India, koja ima više od 56.000 zaposlenika, aktivirala je plan kontinuiteta poslovanja na početku ovog vala, što uključuje preusmjeravanje posla u druge zemlje. Gotovo svi njezini zaposlenici rade od kuće, ističe direktorica Julie Teigland.

Pročitajte više