Ćorić: Testiranje u javnom sektoru neće se plaćati unedogled

Foto: HINA

MINISTAR gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na HRT-u je govorio o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, ali i o drugim aktualnim temama. 

"Ne vidim nijedan razlog da 3. kvartal, razdoblje do kraja 2021., ne učini da dostignemo i gotovo nezamislivih prije godinu 10% rasta i tako u potpunosti vratimo hrvatsku ekonomiju na pretkriznu 2019., otvorimo perspektivu relativno visokog rasta u 2022. godinu, čak i uz potencijalne rizike koje donosi pandemija", rekao je Ćorić. 

Podsjetio je da je zadnji kvartal 2020. bio obilježen značajnim padom u odnosu na 2019., na -7.4% BDP-a te naglasio da ne postoji razlog da se taj rezultat ne popravi.

Smirivanje epidemiološke situacije

Na pitanje hoće li u prosincu, koji tradicionalno nosi veću potrošnju, biti strožih mjera, rekao je da se zadnjih dana epidemiološka situacija smiruje.

Naglasio je da se građani ne mogu sami obraniti od inflacije, cijela ekonomija se može obraniti rastom ekonomske aktivnosti i životnog standarda, odnosno prosječnih plaća.

Također je govorio i o cijenama naftnih derivata. 

"Vlada je odredila gornju cijenu, a svaka ispod nje je moguća, nema razloga da distributeri ne reagiraju na eventualni pad cijene početkom sljedećeg tjedna i ne korigiraj cijenu. Mi ih pozivamo da to učine. I ovaj potez koji smo učinili, učinili smo promišljeno, nismo značajnije ušli u njihove marže i nijednog derivata nije nedostajalo", rekao je. 

Zaključio je kako se plaćanje testiranja u javnom sektoru neće plaćati unedogled. 

Pročitajte više