Čović: Cijenim ono što on Milanović radi, snažno je mobilizirao građane Hrvatske

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDNIK HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da cijeni zalaganje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te je pozvao vodeće dužnosnike u Hrvatskoj na vođenje zajedničke vanjske politike, što bi po njemu snažnije pridonijelo popravljanju položaja Hrvata u BiH. 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je jučer pozvao hrvatske političare iz BiH na očitovanje podržavaju li njegove istupe kojima uvjetuje učlanjenje Finske i Švedske u NATO savez izmjenom Izbornog zakona u BiH u korist Hrvata, na što je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio kako se radi o neodgovornim egzibicijama koje neće pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima.

"Drago mi je da je pokazao poseban interes"

"Cijenim ono što on (Milanović) radi u posljednje vrijeme. Drago mi je da je pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda u BiH, time snažno mobilizirao i građanstvo u RH, pa i predstavnike Hrvata u BiH. Ono što dodatno očekujem od svega jest da sve inicijative koje idu, pa i ove diplomatske kad su u pitanju Finska i Švedska, budu usuglašene unutar hrvatske vanjske politike, tada imaju šansu za uspjeh i siguran sam da je najvažnije danas očuvati zajedništvo unutar hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović u Vitezu, upitan o istupu predsjednika Milanovića.

Po njemu bi bilo loše kada bi se Hrvati iz BiH i Hrvatske podijelili oko teme međunarodnih integracija. 

"Jasno mi je rečeno da moramo dati puni doprinos da se na bilo koji način ne podijelimo oko pitanja kao što su - hoće li netko sutra ući u neku asocijaciju, bilo ona sigurnosna ili je u pitanju neki drugi aspekt. Jednostavno, očuvati naše zajedništvo i ne smije nas nijedna tema podijeliti", istaknuo je Čović.

Dodao je kako ima redovitu komunikaciju s predsjednikom Milanovićem i premijerom Plenkovićem. Izrazio je očekivanje da će se postići zajedništvo vodećih hrvatskih dužnosnika oko popravljanja pozicije Hrvata u BiH.

"Bilo bi još vrjednije kad bi se taj element zajedništva, odnosa prema BiH i Hrvatima u BiH, vidio kroz sve institucije RH i snažno pozivam na takvo što", rekao je Čović.

Charles Michel stiže u Sarajevo

Upitan o nastavku razgovora o izbornoj reformi, čelnik HNS-a BiH je najavio kako će u petak u Sarajevo na poticaj hrvatskog premijera stići predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel.

Nije isključio mogućnost da se tom prigodom usvoji dokument o izbornoj reformi u zemlji.

"Što će sve biti sadržaj razgovora, ne želim nagađati, ali prema strukturi sastanka jasno je da je tema aktualna politička situacija u BiH, izborni proces, kako osigurati da imamo što manje političkih problema u tome izbornom procesu. Ima nagovještaja da će se oko toga i neki dokument dogovoriti", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više