Čović glasao protiv zabrane negiranja genocida u Srebrenici. Kosor: Bez riječi sam

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL, EPA

BIVŠA premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor za Radio Sarajevo je rekla da je šokirana odlukom Dragana Čovića i delegata HDZ-a BiH da glasaju za poništenje odluke kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i delegati Doma naroda iz te stranke su, zajedno s delegatima Kluba Srba (četiri delegata SNSD-a Milorada Dodika i jednog iz opozicijskog SDS-a), glasali za poništenje Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

>> Dragan Čović glasao protiv zabrane negiranja genocida u Srebrenici

Klubu Hrvata samo jedna osoba bila za zabranu

Zaključak kojim se traži ukidanje zabrane negiranja genocida i kojim se rat u BiH označava "građanskim ratom" i "tragičnim sukobom" podržali su Dušanka Majkić, Mladen Bosić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Nikola Špirić.

No javnost je iznenadilo da su za zaključak kojim se traži poništavanje "kriminalizacije genocida" glasali, pored Dragana Čovića, Lidija Bradara i Marina Pendeš. Četvrti HDZ-ov delegat u Klubu Hrvata Braiša Čolak nije prisustvovao sjednici. 

Jedini delegat u Klubu Hrvata koji je bio protiv ovog zaključka je Zlatko Miletić.

Kosor: Bez riječi sam, znamo što je bilo u Vukovaru i Srebrenici

"Malo je slučajeva, barem u političkom životu, ali i životu nakon politika da ostanem bez riječi, ali u ovoj situaciji ja sam zaista ostala bez riječi. Bez adekvatnih riječi kojima bih komentirala činjenicu da gospodin Čović spada među one koji ovim činom zapravo podupiru negiranje genocida. Zašto? Zato što je to, prije svega, naravno, notorna činjenica za sve koji su živjeli na tim ratnim prostorima u tim ratnim godinama. Svi mi svjedočimo, i osobnog iskustva, o tome što se događalo i u Vukovaru i u Srebrenici", kazala je Kosor za portal Radiosarajevo.ba.

S druge strane, podsjetila je, radi se o kvalifikaciji Međunarodnog kaznenog suda.

"Sud je jasno definirao da se radilo o genocidu"

"Dakle, Međunarodni sud koji je bio ovlašten suditi u procesima za ratne zločine je u slučaju Ratku Mladiću jasno i precizno definirao da se ovdje radilo o zločinu genocida. Znači najgorem od najgorih! Prema tome, svako postupanje političara koji bi tražili da se oni koji negiraju genocid ni na koji način ne sankcioniraju, pa makar i politički, je, zapravo, za mene šokantno. Ostajem bez riječi", poručila je Kosor.

Šokirana je tim prije jer je "ponovno pogledala Čovićevo obraćanje u Srebrenici 2015. godine gdje on jasno kaže da je to bio genocid". 

"Ostajem bez riječi", zaključila je Kosor.

Pročitajte više

 

Pročitajte više