Covid će do proljeća u Britaniji biti kao prehlada, kažu stručnjaci

Foto: EPA

GENETIČAR i imunolog John Bell sa Sveučilišta Oxford rekao je da bi do proljeća sljedeće godine koronavirus mogao nalikovati na prehladu jer nam imunitet postaje sve snažniji zbog cjepiva i izloženosti virusu.

Dodao je da je iza Britanije "ono najgore" i da bi stvari "trebale biti u redu" nakon što prođe zima.

Vraćamo se u "normalu" za godinu dana?

Podsjetimo, sličnu izjavu imao je i izvršni direktor kompanije Moderna Stephane Bancel, koji je u ponedjeljak rekao da bi pandemija koronavirusa mogla biti gotova za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja cjepiva osigurava globalne zalihe.

"Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tijekom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svatko na ovom svijetu može cijepiti. Boosteri bi također trebali biti mogući do potrebnih mjera", rekao je novinarima.

"Oni koji se ne cijepe, imunizirat će se prirodno jer je varijanta delta dosta zarazna. Tako ćemo doći u situaciju sličnu onoj kod gripe. Možete se ili cijepiti i dobro provesti zimu, ili to ne učiniti i riskirati da se razbolite, a možda čak i završiti u bolnici", dodao je.

Na pitanje znači li to da se vraćamo u "normalu" tijekom druge polovice sljedeće godine, kazao je da bi do toga moglo doći za godinu dana.

"Mislim da smo sada prošli najgore"

Znanstvenica Sarah Gilbert, koja je radila na razvoju cjepiva tvrtke AstraZeneca, također je rekla da virusi postaju sve slabiji. John Bell je komentirao njenu izjavu i rekao da nam je sada "puno bolje nego prije šest mjeseci".

"Dakle, pritisak na britanski zdravstveni sustav je u velikoj mjeri smanjen. Ako pogledate smrtne slučajeve uzrokovane covidom, obično se radi o starijim osobama i nije potpuno jasno je li covid bio uzrok tim smrtima", kazao je Bell, a prenosi Sky News.

"Tako da mislim da smo sada prošli najgore. Mislim da smo krenuli prema poziciji koju Sarah opisuje i da ćemo tamo stići vjerojatno do sljedećeg proljeća. Moramo prebroditi zimu, ali mislim da ćemo onda biti u redu", dodao je.

Strah od nove varijante

Gilbert je, naime, u srijedu na webinaru Kraljevskog društva za medicinu rekla da će covid uskoro izazivati blaža oboljenja te da ne trebamo previše strahovati od nove, smrtonosnije varijante.

"Obično virusi postaju manje virulentni jer lakše cirkuliraju i nema razloga misliti da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2. Vidimo spore genetske promjene na virusu i doći će do postupnog razvoja imuniteta u populaciji, kao i kod svih ostalih sezonskih koronavirusa", rekla je Gilbert.

Pročitajte više