Crna Gora i Ukrajina potpisale zajedničku deklaraciju o NATO-u

Ilustracija: EPA

CRNOGORSKI premijer Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su, putem videoveze, zajedničku deklaraciju kojom Crna Gora podržava euroatlantske aspiracije Ukrajine.

Zajednička deklaraciju o euroatlantskoj perspektivi Ukrajine jasna je potvrda "crnogorske podrške Ukrajini u njenom nastojanju da postane punopravan dio euroatlantskog društva, kada se za to steknu uvjeti", priopćeno je iz Abazovićevog kabineta. Također se navodi da je jasno nastojanje vlade Crne Gore da zajedno sa saveznicima podrži obranu Ukrajinaca.

"Ta podrška pokazana je kroz crnogorsku donaciju 11 posto sredstava iz svog vojnog proračuna, ali i kroz humanitarni aspekt i prijem više tisuća izbjeglica", rekao je tijekom potpisivanja deklaracije crnogorski premijer.

Zelenski je istaknuo da dvije zemlje imaju sasvim otvorene prijateljske veze, bez tajnih i skrivenih namjera, na čemu je zahvalan. On je narodu Crne Gore zahvalio na podršci Ukrajini i gostoprimstvu prema onima koji su izbjegli iz Ukrajine. 

"Vidimo vašu podršku od prvog dana, imali smo divan sastanak u Ukrajini, premijeru. Uvjeren sam da ćete, kao i narod Crne Gore, ostati uz nas i dalje, do pobjede, što će biti naša zajednička pobjeda. Hvala još jednom", naveo je Zelenski.

 Abazović je u lipnju s albanskim kolegom Edijem Ramom posjetio Kijev, gdje se i susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ceremonija potpisivanja deklaracije održana je putem videoveze.

Pročitajte više

 

Pročitajte više