Crna Gora pokreće istragu protiv svog admirala zbog ratnog zločina u Hrvatskoj

Screenshot: YouTube

CRNA GORA pokreće istragu protiv Dragana Samardžića, umirovljenog admirala te bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, zbog ratnog zločina na području Republike Hrvatske. To se konkretno odnosi na granatiranje Splita 15. studenog 1991. godine, piše Dalmatinski portal.

Crnogorski portal Vijesti objavio je priču o admiralu Samardžiću, koji je u to vrijeme bio poručnik fregate te zapovijedao raketnom topovnjačom RTOP-406. Podsjećaju kako je u Hrvatskoj zbog napada na Split procesuiran 31 pripadnik Jugoslavenske ratne mornarice (JRM), no da među njima nema Samardžića, koji je naredio otvaranje paljbe iz topova kalibra 57 milimetara.

Splitsko državno odvjetništvo potvrdilo je za Vijesti da se u Hrvatskoj protiv Samardžića ne vodi postupak. Kabinet vrhovne državne tužiteljice Maje Jovanović ih je izvijestio kako je Specijalno državno tužiteljstvo formiralo kazneni predmet protiv njega zbog njegove moguće uloge u ratnim zločinima protiv civila počinjenim u jesen 1991. u Dalmaciji. 

Crnogorski portal: Postoje indicije da je Samardžić djelovao topovnjačom i u Šibeniku

Vijesti čekaju odgovor i hrvatskog veleposlanstva u Podgorici te navode da postoje indicije da je Samardžić borbeno djelovao topovnjačom u Šibeniku u rujnu 1991.

Naveli su da je Samardžić tijekom svibnja 1999. i NATO-ovog bombardiranja bio kapetan bojnog broda Ratne mornarice vojske Jugoslavije i da je naredio da topovnjače u Baru otvore vatru iz topova Bofors na avione NATO-a iako im nisu bili u dometu.

Kasnije je Samardžić postavljen za predstavnika Crne Gore u NATO savezu i EU, prenosi Dalmatinski portal.

Pročitajte više

 

Pročitajte više