Prošlo je 30 godina otkako se Crna Gora proglasila prvom ekološkom državom

Screenshot: YouTube

VLADA neće zataškavati crne ekološke točke i posvetit će se ekologiji na putu do članstva u EU, obećali su dužnosnici u nedjelju, tri desetljeća od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom, no idejni začetnik te ideje upozorava da je tih 30 godina propušteno zbog nesposobnih političara.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici crnogorskog parlamenta održanoj na planini Durmitor 20. rujna 1991. godine i njome je definirano strateško opredjeljenje "da (CG) usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i gospodarskog razvoja na principima ekološki održivog sistema".

Godinu nakon donošenja, Deklaracija je bila predstavljena na konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša.

Krivokapić: Nećemo dozvoliti zataškavanje crnih ekoloških točaka

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na svečanosti je rekao da će vlada Crne Gore bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27 iz europske agende, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih stečevina Europske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

"Jednako tako, ova vlada neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških točaka, ali ni otvaranje novih, kroz devastiranje naših ekoloških bisera, kao što je to slučaj s koritom rijeke Tare, koji su prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci", rekao je.

Pritom je Krivokapić istaknuo da je uz "vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina najvažniji i trajni resurs Crne Gore"

"Oko vas je umjetničko djelo zvano - Crna Gora. Učinimo sve da u budućnosti dobije svoj novi okvir", zaključio je crnogorski premijer.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da priroda nije štedjela u toj zemlji te je zadatak današnjih generacija da to očuvaju. "Podrška međunarodnih partnera izuzetno je važna, ali je i jako važna regionalna suradnja zbog predjela koje dijelimo sa susjedima."

Pritom je upozorio da bi "izostanak konstantne suradnje, koordinacije, inovativnih rješenja država regije u cilju očuvanja okoliša i adekvatne turističke valorizacije predjela" mogao pridonijeti "porastu brojnih izazova i daleko smanjiti razvojne potencijale regije".

Hajduković: 30 propuštenih godina

Idejni tvorac ekološke države Crne Gore prof. dr. Dragan Hajduković smatra da se danas u toj državi obilježava 30 propuštenih godina te kaže da je Crna Gora morala učiniti više za tri desetljeća otkako je proglašena ekološkom državom.

"Mi zapravo slavimo 30 propuštenih godina. Potpuno propušteni period za koji je Crna Gora mogla postati jedna od najboljih, najpoznatijih i najpoštovanijih država Europe i svijetu", rekao je Hajduković za RTCG.

Pritom je kritički govorio i o političkom vodstvu.

"Crna Gora je, slikovito govoreći, država koju je Bog velikodušno nagradio prirodom, i surovo, veoma surovo kaznio političarima, kako vlasti tako i oporbe."

Pročitajte više