Crveni križ Zagreba pozvao na doniranje u Banku hrane, otvara se 1. listopada

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Gradsko društvo Crveni križ Zagreb pozvalo je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba putem Banke hrane koja se otvara 1. listopada. 

“Pozivamo donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom”, priopćili su u subotu iz Crvenog križa.

Doniranu hranu, kroz svoj distributivno-logistički centar i Banku hrane, koja s radom počinje 1. listopada, raspodjeljivat će ugroženim građanima Zagreba. 

Ako imaju viškove, građani mogu donirati sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine koje nisu korištene, u Socijalnom dućanu društva Crvenog križa Zagreb, odnosno u Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66.

Ondje Crveni križ Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 m² te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 m², ističe se u priopćenju.

Prikupljanje i distribuciju donacija prehrambenih i higijenskih proizvoda od donatora (tvornica, trgovačkih lanaca i sl.) do Banke hrane Crvenog križa Zagreb, gdje će se skladištiti i dalje raspodjeljivati socijalno ugroženim građanima Zagreba, obavljat će se nabavljenim kombijem Mercedes Benz Sprinter, kombi hladnjačom Fiat Ducato i kamionom MAN. "Investicijom u gospodarska vozila zaokružena je cjelina našeg distributivno-logističkog centra te smo ojačali infrastrukturne kapacitete", naveli su iz Crvenog križa.

Projekt Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb, financiran je iz fonda EU Next Generation,

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi. 

Viškovi hrane u poljoprivrednom sektoru i proizvodnji hrane mogu nastati zbog niza razloga, poput neispunjavanja specifikacije proizvođača ili kupaca te pogrešaka u proizvodnji i označavanju. 

“Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane”, ističu iz Crvenog križa i poručuju da je za tvrtke i proizvođače, doniranje hrane oslobođeno od plaćanja PDV-a.

Velika količina viškova hrane nastaje i u domaćinstvima. Na razini Europske unije, čak 53 posto svih viškova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više