Čuvar nacističkog logora ima 101 godinu. Danas je osuđen na zatvor

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI sud osudio je danas 101-godišnjaka na pet godina zatvora zbog pomaganja i poticanja ubojstva tisuća zatvorenika u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen tijekom Drugog svjetskog rata.

Optuženi je tijekom cijelog suđenja u Brandenburgu, zapadno od Berlina, poricao da je bio čuvar u logoru.

Prikazani su dokumenti koji odgovaraju optuženom

Tužiteljstvo je, među ostalim dokazima, priložilo dokumente s imenom, datumom i mjestom rođenja koji odgovaraju optuženom, a pripadaju jednom čuvaru paravojne nacističke organizacije SS (akronim od njemačke riječi Schutzstaffel - zaštitni odred).

Više od 200.000 ljudi bilo je zatočeno u koncentracijskom logoru blizu Berlina od ljeta 1936., kada je sagrađen, do kraja Drugog svjetskog rata 1945.

Među zatočenicima su se nalazili politički protivnici nacističkog režima i pripadnici manjinskih skupina Židova i Roma koje su nacisti progonili. Deseci tisuća zatvorenika umrli su od gladi, bolesti, prisilnog rada i medicinskih eksperimenata u sklopu sustavnog plana istrebljenja.

Optuženik je zbog svoje starosti suđenju mogao prisustvovati samo na ograničeno vrijeme, odnosno otprilike dva i pol sata svakog dana.

Pročitajte više

 

Pročitajte više