Cvetojević: Država može sve mimo propisa. Za ostale vrijede glupa pravila uhljeba

Foto: FaH, Screenshot: Facebook

PODUZETNIK Saša Cvetojević na svom je Facebook profilu objavio post u kojem kritizira vladu i Stožer u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Prenosimo ga u cijelosti:

"Iznimne mjere za iznimno vrijeme. Svi pristajemo na to, ali"

"Znate li koliko je teško dobiti sva odobrenja kako bi otvorili bolnicu? Probajte zamisliti biste li mogli ikad ishoditi dozvole da ozbiljno bolesne ljude smjestite u sportsku dvoranu? Da poredate krevete u hodnike, označite razmake trakama i uopće ikome spomenute da bi teški i umirući pacijenti bili tamo smješteni? No, danas svjedočimo tome i obzirom na iznimnu i ekstremnu situaciju, nitko ne postavlja pitanja kako je to moguće, po kojem zakonu i pravilniku je to učinjeno. Danas, kad pred bolnicama stoje šatori, u kojima bolesni čekaju ili kada se uzimanje uzoraka uzima pod nadstrešnicom, iz automobila - nitko normalan ne pita po kojem to propisu javne institucije to smiju raditi. Logično je, jer propisa koji to de facto dozvoljava NEMA. Dapače, postoje stotine propisa koji to izrijekom ZABRANJUJU i onemogućavaju.

Svima je jasno da IZNIMNO VRIJEME traži i IZNIMNE MJERE i svi to prihvaćamo bez pogovora. Radi se o ZDRAVSTVU koje je posebno oštro regulirano, o našem zdravlju, životima - i naravno da svi pristajemo na to.

"Ako želite raditi - ne može"

S druge strane, ako želite iz caffe bara prodavati kavu za van - to nikako ne možete, jer minimalni tehnički uvjeti to ne dozvoljavaju. Kazniti će ugostitelja koji je, poštivajući sve mjere, organizirao drive in postavljajući stol s kojeg iz auta preuzmete hranu ispred njegovog restorana.

Ako želite raditi, jer od toga rada živite, od toga plaćate račune, a bez toga ste gladni, pa čak i psihički pucate i obolite - ne može.

"Uhljebljenoj birokraciji ne pada na pamet sada mijenjati glupe propise radi nekog drugog osim sebe"

Primjera poput ovih je beskonačno, svi su vezani za život, poslovanje, zdravlje, edukaciju, putovanja. I svima je zajedničko to da ako iste pruža država - sve može mimo svih propisa jer je izvanredno stanje. S druge strane, niti milimetar država nije spremna (čak i kad načelno izjavljuje drugačije) prihvatiti činjenično stanje i u drugim sektorima. Mijenjati glupe propise koji sad, više no ikad, pokazuju svu besmisao, uhljebljenoj birokraciji ni danas ne pada na pamet.

Foto: Kult Plave Kamenice - slika je ovdje samo da vam skrene pozornost na tekst iako je ona direktno vezana za ono o čemu pišem.

EDIT: pošto vidim pitanja neka, da pojasnim inspiraciju za post. Infektivni otpad, kojeg sad svi proizvodimo u enormnim količinama, kojeg bolnice sad proizvode deset i stotinu puta više nego inače, imaju velike probleme sa zbrinjavanjem. Naravno, problem je opet u "zakonima i pravilnicima", uvjetima koji su propisani za "redovno vrijeme", uključeni pišu nadležnima, ali nadležni će početi stvarno reagirati tek kad im sve eksplodira u lice. Jer NIMBY", napisao je Cvetojević na Fejsu. 

Pročitajte više