Da je ovdje normalno, HDZ ne bi postojao

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKI premijer i predsjednik HDZ-a jučer je u Splitu dao jednu poprilično skandaloznu izjavu. U jednom trenutku je rekao da bi Đogaš vodio da je "ovdje normalno".

>> Plenković u Splitu: Da je ovdje normalno, u prvom krugu bi bilo obrnuto

"Da je ovdje normalno, trebalo je biti obrnuto u prvom krugu. Ovo je smijurija što su napravili Splićanima. I sramota. U ozbiljnim demokracijama bila bi metla i rekli bi 'idite kući ako u godinu dana niste napravili ništa, u iduće tri niste ništa'", rekao je Plenković.

Za njega je normalna samo premoć HDZ-a

Kad već spominje ozbiljne demokracije, kažimo da bi u takvima Plenkovićeve riječi bile označene kao sramotne i to ne samo zbog uvrede Splićanima, koje je očito označio kao one koji za njega nisu normalni.

Na stranu to, problem je što premijer misli da je HDZ onaj čija premoć označava normalno stanje stvari, dok nenormalnim biva kad HDZ nije u dominantnoj poziciji. Takvo promišljanje jest čisti politički predmodernizam.

No kad već govorimo o onome što je normalno i onome što bi bilo normalno, recimo tako i da bi jedino normalno bilo da, kolokvijalno rečeno, HDZ ne postoji, odnosno da ima minoran značaj.

Zločinačka organizacija

I to iz vrlo jednostavnih razloga. Ipak se radi o zločinačkoj organizaciji, dakle stranci koja je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena krivom u slučaju Fimi media, odnosno u aferi izvlačenja državnog novca. Podsjetimo, HDZ uz 3.5 milijuna kuna kazne državi mora vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi.

>> HDZ je bez sumnje zločinačka organizacija. Pogledajte koliko su pokrali

Index je u više navrata pisao o svim drugim aferama HDZ-a. Osim afere Fimi media značajna je i afera HEP, koja je imala više krakova. Od pogodovanja tvrtki Dioki Roberta Ježića, fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića i 600 milijuna kuna teške afere HEP-TLM pa do fiktivnih ugovora o djelu. Većina sudskih postupaka obustavljena je nakon smrti Ivana Mravka, dugogodišnjeg šefa HEP-a, 2017. godine.

Tu je i afera HAC. Radi se o preplaćenim radovima i nezakonitim ugovorima o prodaji. Krajem 2019. godine bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nepravomoćno je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Bezbroj afera

Spomenimo i aferu Spice, koja podrazumijeva malverzacije dionicama Podravke teške oko 400 milijuna kuna. U aferi je glavni optužen bio HDZ-ov Damir Polančec. Na kraju su Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni optužbe, a četvorica su proglašeni krivima.

Bilježimo i aferu Medikol, odnosno HDZ-ovo financiranje privatne poliklinike državnim novcem, zatim aferu HŽ, koja se odnosi na pranje novca u hrvatskim željeznicama, koji je na kraju navodno završavao na računima raznih offshore tvrtki.

U aferi HPB nastala šteta se procjenjuje na 255 milijuna kuna budući da su davani nalozi za odobrenje kredita bez obzira na rizik, kreditnu sposobnost i osiguranja. U aferi Ina-MOL bivši šef HDZ-a Ivo Sanader osuđen je za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

Tu je i afera privatizacije hotela Sunčani Hvar, za koju smo pisali da je provedena u maniri HDZ-ovih privatizacija kakvih smo se nagledali u devedesetima. Kako smo pisali 2009. godine - bila je to "prava drumska pljačka". U središtu afere bio je Damir Polančec.

Od prodaje Plive do bojanja tunela

Poznata je i afera Kamen Ingrad u kojoj je glavni akter bio Vlado Zec, bivši dužnosnik HDZ-a i HSP-a, čijoj je tvrtki Kamen Ingrad Sanaderova vlada otpisala 30 milijuna kuna duga. Tako je krenulo, da bi tvrtka na kraju propala, a Zec je do sada za razne malverzacije odležao više od četiri godine.

Javnost pamti i aferu Verona. Tajno su se u Veroni 24. i 25. lipnja 2006. godine sastali Ivo Sanader, predsjednik Uprave Plive Željko Čović te Miomir Žužul, a tema razgovora bila je prodaja Plive.

Barr je za većinski paket Plive na kraju platio 2.2 milijarde dolara, a natjecanje Actavisa i Plive navodno je zaustavljeno kampanjom i pritiscima iza kojih je stajao tadašnji vrh vlade te je ostvarena razlika u cijeni dionica od preko 70 milijuna eura. Afera nikada nije istražena do kraja.

Varirali su HDZ-ovci od visoko sofisticiranih afera poput spomenute prodaje Plive pa do onih tipičnih, nazovimo ih - afera vulgaris.

Pamtimo tako i aferu bojenja tunela. Prema optužnici, čelnici HAC-a su omogućili tvrtki Skladgradnja da naplati višestruko veće cijene premazivanja bojom cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela. Famozno "bojenje tunela" postalo je sinonim za korupciju u Hrvatskoj. Iako su u spektakularnoj akciji 2009. godine uhićeni čelnici ove tvrtke, suđenje u ovom slučaju nije počelo do danas.

Afera Hotmail

Tu su i novije afere. Prije svega Afera Hotmail u kojoj su šef HDZ-a Andrej Plenković i potpredsjednica vlade Martina Dalić bili na čelu tajne skupine koja je pisala zakon o sanaciji Agrokora.

Podsjetimo, iz dokumentacije, e-mailova, izjava te članaka koje je Index objavio od svibnja do srpnja 2018. godine jasno proizlazi kako Andrej Plenković i Martina Dalić nisu samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina koju su odabrali mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru.

I to nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića.

>> Plenkoviću ne trebaju Sanaderove afere kad ima vlastitu

Uhićenja Josipe Rimac i Gabrijele Žalac

Svakako treba spomenuti i aferu Vjetroelektrane u kojoj je uhićena Josipa Rimac. Nekadašnju gradonačelnicu Knina i državnu tajnicu Ministarstva uprave sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

U pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Vrijedi istaknuti aferu Softver u sklopu koje je Gabrijela Žalac uhićena zbog izrade softvera teškog oko 16.24 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos. 

Duhovno ropstvo

Naravno, HDZ se od milja naziva "zločinačkom organizacijom" upravo zbog afera koje podrazumijevanju lopovluk i izvlačenje novca, ali osim toga tu je i duhovno ropstvo, posebna vrsta grandomanske pompe koja se uz HDZ na vlasti ustalila i kao takva se mora trpjeti.

>> Kao da smo u komunističkoj Jugoslaviji. Hrvatska ima bezbroj ratnih obilježavanja

Ona podrazumijeva i življenje ratne matrice, uz koju je Hrvatska na tragu komunističke Jugoslavije sa svim njezinim "tekovinama revolucije". Rat se tako uvukao u sve pore života - organiziraju se školski programi za djecu, što onda imputira patriotizam koji podrazumijeva tezu da su državu stvorili jedna ideja, jedna stranka, jedan čovjek.

Poistovjećivanje stranke s državom

Takvu politiku forsira upravo i premijer Andrej Plenković, koji stranku uporno poistovjećuje s državom.

"Kao stožerna i državotvorna stranka, koja je predvodila hrvatski narod u najvažnijim trenucima u povijesti, i danas čvrsto stojimo na braniku nacionalnih interesa kao jamci sigurnosti hrvatskih građana suočenih s novim ugrozama", samo je jedna od njegovih izjava na ovu temu.

Osim ovih svih realnih i očitih problema, možemo dodati da se Plenković nije odmaknuo niti od politike Franje Tuđmana.

Takvo odmicanje bilo bi važno u duhovnom smislu svojevrsne katarze, odmaka od politike koja se zasniva na 200 bogatih obitelji, nacionalizmu i šovinizmu, a uz što valja podsjetiti i na presudu Međunarodnog kaznenog suda da je Tuđman bio poticatelj udruženog zločinačkog pothvata.

"Tuđman je postavio temelje hrvatskih institucija, hvala mu", rekao je nedavno Plenković dodajući mantre o velikom državniku, čovjeku koji je preuzeo odgovornost i sličnom.

Uz navedeno, nije čudno da je broj stanovnika Hrvatske pao za milijun od kad je HDZ došao na vlast.

Vučetić: Plenković je HDZ-ovski degeneriran pa nije svjestan konteksta u kojem djeluje i govori

Povodom Plenkovićeve izjave uz koju je očito da on misli kako je normalna Hrvatska ona u kojoj pobjeđuje HDZ, obratili smo se filozofu Marku Vučetiću, ujedno i predsjedniku gradskog vijeća Grada Zadra.

Pitamo ga kako interpretira ovu izjavu s naglaskom na pitanje kako je moguće da HDZ unatoč svemu navedenom premoćno pobjeđuje na izborima.

"Od stvarnosti nikada ne treba bježati, pogledajmo je u lice jer ćemo jedino tako vidjeti što smo to mi u ljudsko-moralnom i u građansko-pravnom smislu.

Mi smo, kao država, uz pojedine iznimke na lokalnoj razini, ipak ono što premijer Plenković kaže - naš moral, naša građanskost, naše poimanje države i prava određeno je mjerom koju nam je HDZ postavio, i to ne zato što to HDZ želi, nego zbog toga što mi HDZ želimo.

Nama pomoći nema, sve nade, onih tankoćutnijih i humanijih među nama, položene su u tome da nestajemo, zato što nestati uistinu trebamo jer ničim nismo zaslužili da postojimo. Plenkovićeva 'normalnost' je samo uvjetno rečeno njegova, on je također, u ljudsko-moralnom i građansko-pravnom smislu toliko HDZ-ovski degeneriran da nije svjestan konteksta u kojem djeluje i govori.

"HDZ-ovci žele da Hrvatska bude prostor za njihovo političko, ekonomsko i pravno iživljavanje"

Tko bi to, a da je uistinu normalan, kandidata za gradonačelnika Splita predstavljao kao svog posilnog? On ne želi da Split ima gradonačelnika, nego da Đogaš bude njegov posilni u Splitu. Zašto Đogaš na to pristaje? Pa zato što je i on prihvatio HDZ-ovsku degeneriranu mjeru normalnosti", govori Vučetić.

Ističemo kako je kod Plenkovića prisutno i poistovjećivanje države i HDZ-a, što je upravo cilj stranke od ratnih 1990-ih. Kad se pojavi druga opcija, svjedočimo da se plinske boce iznose na cestu.

Vučetić odgovara kako HDZ-ovci ne žele državu, naglasivši da oni Hrvatsku nikada nisu ni prihvatili kao samostalnu i suverenu, te da oni isključivo žele da Hrvatska bude prostor za njihovo političko, ekonomsko i pravno iživljavanje.

"Njihova svijest je hajdučka svijest, a od hajdučije ne treba očekivati zgražanje zbog toga što je netko na ulice iznio plinske boce. Uostalom, te plinske boce su iznesene pod budnim okom i uz neskriveno odobravanje sadašnjeg ministra u Plenkovićevoj hajdučkoj vladi.

Netko tko je htio državu, prema državi se ne bio odnosio na hajdučki način. Građani su ti koji se poistovjećuju s državom, odnosno, još točnije - država se poistovjećuje sa svakim građaninom.

Nama je država poistovjećena sa strankom koja ne želi da država bude država i s građanima koji na državu idu s plinskim bocama. Jedini cilj takve stranke je financijsko iskorištavanje ove nesretne, neuspješne i prezrene države", kazao je.

"Da postoji samopoštovanje, HDZ ne bi postojao"

Zapravo, nije li ono što je normalno to da je HDZ uz sve afere - marginalan?

"Stranka koja je pravomoćnom presudom, i to od sudova koji su kontaminirani HDZ-ovskom mjerom normalnosti, osuđena zbog korupcije, u državi koju su građani uistinu htjeli, zasigurno više ne bi postojala.

To dovoljno govori o građanskoj svijesti i samopoštovanju tzv. hrvatskog čovjeka. Hrvati, u građanskom smislu, ne postoje, jer da postoje, HDZ ne bi postojao. Ako se jednom na povijesnoj pozornici pojave samosvjesni građani Hrvatske, HDZ će nestati. Hrvatska i HDZ se naprosto isključuju", kaže.

Ipak, u većini mjesta HDZ pobjeđuje uvjerljivo. Uistinu, zašto HDZ toliko moćno djeluje i unatoč svim tim aferama koje su zbilja ogromne?

"Ostale stranke ne mogu sakriti fascinaciju HDZ-om"

"Afere su pogonsko gorivo HDZ-a, da HDZ ostane bez afera, a to znači i bez korupcije, prestao bi biti zavodljiv našim biračima. Jednom sam rekao, a to i sada ponavljam, borba protiv korupcije, da je netko uistinu i provede, desetkovala bi ovaj narod.

Međutim, nije samo problem u HDZ-u, problem je i u svim ostalim strankama koje, usprkos prividnom oponiranju HDZ-u, zapravo ne mogu sakriti fascinaciju s HDZ-om. To su sve one stranke koje u Tuđmanu vide veličinu, bilo da se pozivaju na njega, bilo da aerodromu daju njegovo ime", dodaje.

Složio se s tvrdnjom kako je Plenkovićeva izjava simptom strahovite predmodernosti.

"HDZ je naša sudbina, ali samo zato što tu sudbinu želimo, bez nje ne možemo i njoj se divimo. Mi smo sebe same prokleli HDZ-om i sada uživamo u živom blatu vlastitog prokletstva", zaključio je za Index filozof Marko Vučetić.

Pročitajte više