Dalija Orešković u saboru: Zlorabi se pomoć Hrvatima u BiH za kupnju njihovih glasova

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici završili su u srijedu navečer cjelodnevnu raspravu o prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu, koji oporba smatra nerealnim jer drži da je sličan ovogodišnjem i da u uvjetima pandemije koronavirusa ne može biti ostvariv te najavljuju da ga neće podržati.

Damir Bajs (klub Fokus-NZ) rekao je da prijedlog proračuna i ne može biti realan u uvjetima pandemije koronavirusa i izrazio je nadu da će sredstva uzeta zdravstvu biti vraćena rebalansom proračuna, napominjući da je i Europska unija dala prioritet zdravstvu.

Ocijenio je da je predloženi proračun za iduću godinu sličan ovogodišnjem te je izrazio nadu da će se dovršiti brze prometnice iz Zagreba prema Virovitici i Koprivnici, čija je izgradnja "zapela".

Domagoj Hajduković (klub Socijademokrata) rekao je da ne može podržati prijedlog proračuna, jer se u njemu ne vidi kako se planira amortizirati moguće udare te "ne trasira ono što bi trebao". HDZ-ova većina i vlada, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, ne valja uz sva nastojanja da se uljepša i prikrije stvarno stanje, ustvrdio je Hajduković podsjetivši na niz slavonskih tvrtki koje su propale ili su u problemima.

Također je rekao da u KBC-u Osijek, kao u ubožnici, otpada žbuka sa zidova i propada strop, upitavši kako u takvoj situaciji mogu pomagati drugima.

Dalija Orešković: Zlorabi se pomoć Hrvatima u BiH za kupnju njihovih glasova

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) rekla je da ne samo da ne dijeli optimizam vladajućih već je skeptična, jer kako neuređen sustav tjera ljude iz Hrvatske, a kad još opterećen korupcijom, klijentelizmom i nepotizmom povlači i upravlja sredstvima, postoje velike šanse da cilj ne bude ostvaren. Dodala je da to potvrđuju dosadašnja iskustva s neiskorištenim sredstvima.

Ustvrdila je da se zlorabi pomoć Hrvatima u BiH za kupnju njihovih glasova.

Marin Lerotić (klub IDS-a) upozorio je na problem neadekvatne zdravstvene zaštite u Istri te ponovio tezu da Istra državi puno više daje nego što od nje prima, odnosno dobiva.   

Marin Mandarić (klub HDZ-a) istaknuo je kako prijedlog proračuna za 2022. potvrđuje kontinuitet rasta BDP-a, povećanja zaposlenosti, plaća, smanjenja javnog duga, smanjenje nezaposlenosti, približavanje eurozoni i sve to pod vodstvom HDZ-a i vlade premijera Andreja Plenkovića. Dodao je kako se u idućoj godini očekuje rast prihoda od PDV-a uslijed povećanja osobne potrošnje, turističke sezone i porasta investicija.

Prijedlogom Državnog proračuna za 2022. godinu predviđaju se prihodi od 164.5 milijardi i rashodi od 173.8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2.6 posto BDP-a.

Predsjednik vlade Andrej Plenković danas je, predstavljajući saboru prijedlog državnog proračuna, istaknuo kako je glavni smjer preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta. "Želimo da ovaj proračun ubrza rast, gospodarsku transformaciju i strukturne reforme te jača našu otpornost i dublju integraciju unutar Europske unije", istaknuo je. 

Prijedlog proračuna temelji se na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rata i rasta BDP-a od najmanje 9 posto u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza, rekao je, uz ostalo, Plenković. Dodao je kako je, s obzirom na neizvjesnost oko daljnjeg razvoja pandemije, državni proračun prilagođen i okolnostima s kojima se Hrvatska i cijeli svijet suočavaju zadnjih više od godinu i pol dana od početka najveće zdravstvene krize koju pamtimo. 

Pročitajte više