Danas bi trebao biti osuđen policajac koji je ubio Georgea Floyda

Screenshot: YouTube

BIVŠI policajac Derek Chauvin bit će osuđen u petak zbog ubojstva Georgea Floyda u 2020., nakon suđenja koje mnogi smatraju prijelomnim trenutkom u povijesti američke policije.

 

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. travnja. Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela.

Sudac okruga Hennepin Peter Cahill ranije ovoga mjeseca je presudio da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Obrana tražila uvjetnu i novo suđenje

Obrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov odvjetnik argumentirao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužitelja i porote.

Video bijelog policajca Chauvina koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda više od devet minuta izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći prosvjedni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin šokirao savjest zemlje.

Ostaloj trojici policajaca će se suditi iduće godine

Sudac Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda. Sudac smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, da je počinio zločin kao dio skupine s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov odvjetnik, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubojstvo Floyda može opisati kao pogreška učinjena u dobroj vjeri.

Chauvin je sudjelovao u uhićenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo uhićenje su, poput Chauvina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubojstva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više