Dubrovački skup podrške policajcu optuženom za uznemiravanje je slika hratoličanstva

Foto: Dubrovački dnevnik/Index

U PROTEKLIH trideset godina se uvriježio stav kako Hrvati baš i ne vole prosvjedovati. To baš i nije točno, kako nas je podsjetila skupina građana iz okolice Dubrovnika..

Oni su jučer izašli na ulicu da bi pružili podršku načelniku postaje granične policije Gruda u općini Konavle Matku Klariću, za kojeg je unutarnja kontrola MUP-a utvrdila kako se "nedolično ponašao prema najmanje četiri policajke i vježbenice", tj. da ih je seksualno uznemiravao, kao i još slučajeva spolne diskriminacije. Unatoč činjenici da je MUP utvrdio kako su navodi o spolnom uznemiravanju utemeljeni, dotični nije suspendiran niti smijenjen i sve bi potonulo u tišinu patrijarhata da Index nije pisao o tom slučaju. Onda se oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i poručio da sankcija mora biti.

>> Policijski šef kod Dubrovnika seksualno uznemiravao mlade policajke, nije smijenjen

Prava žrtva je Matko Klarić, smatraju prosvjednici

Tako ne misle građani koji su se jučer okupili ispred prostorija policijske postaje u Dubrovniku. Za njih je žrtva cijele priče nitko drugi doli Klarić, za kojeg tvrde da je izložen javnom linču. 

>> VIDEO U Dubrovniku skup podrške policijskom šefu koji je seksualno uznemiravao žene

Od svih transparenata koje su donijeli na prosvjed o okupljenima najbolje govori "Danas Matko, sutra mi". Upravo tako, danas je na red došao, prema potvrdi unutarnje kontrole MUP-a, jedan zlostavljač žena, a sutra će doći na red i svi ostali. To je baš ono što je uplašilo Klarićeve podržavatelje, jer oni žele da na snazi ostane primitivni i zločinački patrijarhalni poredak u kojem se muškarci bez straha od osude i kazne mogu na raznolike načine iživljavati nad ženama.

Sve to se događa u vrijeme u kojem je konačno i na Balkan u punom zamahu došao #MeToo pokret protiv seksualnog zlostavljanja žena, zahvaljujući potresnoj priči beogradske glumice Milene Radulović, u vrijeme u kojemu su na red konačno došli i profesori zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, u vrijeme kada su žrtve konačno smogle snage, unatoč svemu, progovoriti što su sve doživjele od (većinom) muškaraca na raznim pozicijama moći, koji ih koriste da bi se seksualno iživljavali nad ženama.

>> Beogradska glumica koja je učitelja prijavila za silovanje: Moje je bilo da ne šutim

>> Dekanica Akademije: Idu prijave DORH-u. Šokirana sam i emotivno potresena

Odgovor na glupo pitanje

Najčešće pitanje koje se u vezi toga čuje u javnom prostoru je "Zašto su dosad čekale?". To je jedno od onih pitanja koje pobija tezu o tome kako glupih pitanja nema, ali na njega ipak treba odgovarati, jer ono predstavlja još jednu formu zlostavljanja već zlostavljanih.

Dubrovački prosvjed u korist Klarića je najbolji odgovor na to pitanje. Zlostavljane žene bi, dakle, trebale doći sve prijaviti na policiju, gdje će ih možebitno dočekati nekakav Klarić, a i ako se utvrdi da se netko nedolično ponašao prema ženama, može očekivati da će se izvući bez sankcija i da će još dobiti skup javne podrške. Naći će se i neki pop da im objasni kako su žene “drugotne”. I tu nije kraj. Onda će završiti na sudu gdje mogu naletjeti na suca koji misli da je "ličko rukovanje" normalna stvar.

Doista, što su dosad čekale?

Javili su se i načelnici općina Konavle i Župa dubrovačka Božo Lasić i Silvio Nardelli da zaštite po njihovom mišljenju jedinu pravu žrtvu cijele priče - Matka Klarića. Da ga zaštite od, kako kažu, medijskog linča jer su s njime, eto, dobro surađivali.

>> Dva načelnika općina podržali policijskog šefa koji je uznemiravao policajke

Kad smo već kod glupih pitanja, evo imam i ja jedno: Doista, je li moguće da netko bude dobar u svom poslu a istovremeno je seksualni zlostavljač? Evo još jednog: Je li moguće da netko ima ženu i djecu i predstavlja se divnim obiteljskim čovjekom, a istovremeno tuče tu ženu i djecu ili pak seksualno uznemirava kolegice na poslu?

Od svega odvratnog u vezi dubrovačkog skupa podrške Klariću najodvratnija je ta ordinarna glupost "argumenata" koji se koriste u njegovu obranu. 

"Naši dečki"

Sve zajedno je proizvod dominantne hratoličke ideologije u Hrvatskoj, po kojoj, utvrđeno je još početkom 1990-ih, "naši dečki" ne mogu počiniti zločin. Čak i ako ga počine, to onda nije zločin. Kad "naš dečko" ubija civile, to nije zločin. Kad "naš dečko" mlati migrante, to nije zločin. Kad "naš dečko" seksualno uznemirava žene, to nije zločin. Sve to su zločini kad to radi netko drugi tko nije "naš dečko", ali prestaju to biti ako je počinitelj "naš dečko". To je logika hrvatskog domoljublja, licemjerna, glupa i zločinačka.

Iz toga je onda proizašla i online hajka na policajke koje su se usudile prijaviti "našeg dečka" pa se po Facebooku dijele njihova imena i fotografija. To je jedini linč u ovoj cijeloj priči, linč u izvedbi mentaliteta hratoličke većine. Jer ne zaboravimo, prije nego što je javnosti postao poznat po tome što je sam MUP utvrdio da se nedolično ponaša prema kolegicama i zbog čega se zbog njega vodi disciplinski postupak, Klarić je bio poznat po tome da policajce i policajke iz svoje postaje tjera da idu na misu.

>> Hajka u grupi potpore policajcu koji seksualno uznemirava žene, traže tko je prijavio

Onda mora da je nevin, rezonira hratolički um, jer tko bi uopće mogao povezati Katoličku crkvu i seksualno zlostavljanje?!

Ne, ipak nije glupost najodvratnija, već to što među stotinjak okupljenih u ime podrške Klariću sigurno ima ljudi koji su roditelji djevojčica. I koji ne vide nikakav problem u tome što njihova djeca žive u društvu u kojemu se prosvjeduje u korist optuženih za seksualno uznemiravanje. 

"Danas Matko, sutra mi" je direktan proizvod "Svi smo mi Mirko Norac"

Standardna hratolička reakcija na takve stvari je, naravno kad u pitanju nisu "naši dečki", poželjeti podržavateljima zlostavljača da se njihovoj djeci dogodi isto što su oni učinili tuđoj. Može li monstruoznije od toga? Umjesto da se želi manje zlostavljanja, navija se za više zlostavljanja! Kako duboko poremećeno, kako neljudski, kako hratolički!

Ono što djeci roditelja zlostavljača treba poželjeti je da se što prije maknu od njih, a ne da i ona budu zlostavljana u ime biblijske osvete. Osjećam čak i pomalo sram što ovo pišem, jer smatram da bi to trebalo biti općerazumljivo, a ako se to mora naglasiti onda imam osjećaj kao da sam skočio u kloaku zvanu hratoličanstvo. Ali mora se. 

Dubrovački skup potpore Klariću nastavlja odvratnu tradiciju Hrvata na ulicama koji su tamo izašli da bi branili najgore pojave u društvu. Od "Svi smo mi Mirko Norac" do "Danas Matko, sutra mi" postoji samo jedan korak, nema tu nikakve velike kompleksnosti. Prvo je direktno proizvelo drugo.

Zato treba poželjeti da se ostvari "Danas Matko, sutra mi". Da, konačno ste i svi vi došli na red. Tko "vi"? Znat će oni to vrlo dobro ako budu čitali ovaj tekst.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više