Doznajemo što se danas očekuje u Vinogradskoj. Dr. Šmit: Zadravec treba smijeniti

Foto: Pixsell, FAH

NAKON što je ovaj tjedan v. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak podnio ostavku na to mjesto, prekjučer je na Upravnom vijeću za novog v. d.-a imenovan dr. Zoran Vatavuk, predstojnik Klinike za očne bolesti, koji bi trebao odlučiti što će biti s predstojnicom Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, koju je 20 zaposlenika bolnice prijavilo za mobing, dok je 11 radiologa napisalo pismo u kojem navode da je Zadravec razlog zašto su dali otkaz u toj bolnici.

>>Tko je Dijana Zadravec? Bacala stolice, vikala na Beroša, otjerala radiologe

Kako doznaje Index, danas će Radničko vijeće i Povjerenstvo za unutarnji nadzor novom v. d.-u Vatavuku dostaviti odluku o Dijani Zadravec, a on bi dalje trebao donijeti konačnu odluku o tome što će biti s njom. Hoće li odluku donijeti danas ili idući tjedan, ne zna se, no prema dobro upućenim izvorima očekuje se da će to biti tek idući tjedan.

Šef UV-a: Ravnatelj će donijeti odluku o Zadravec, tako svejedno hoće li to donijeti ravnatelj ili v. d.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Tomislav Dulibić prije dva dana je nakon sjednice UV-a na kojoj je imenovan Vatavuk za novog privremenog šefa Vinogradske istaknuo kako je ravnatelj taj koji treba donijeti odluku.

>>Izabran novi v.d. ravnatelja Vinogradske

"Cilj nam je da ne trpe pacijenti, dao sam jasan zadatak da pacijenti ne trpe, sklopljena je suradnja s drugim bolnicama da pacijenti ne trpe. Radiolozi su deficitarna struka. Ravnatelj će donijeti odluku o Zadravec. Tako svejedno hoće li to donijeti ravnatelj ili v. d. ravnatelja", rekao je Dulibić.

Index je također pisao da će Radničko vijeće i Povjerenstvo za unutarnji nadzor treći put donijeti odluku da se Zadravec treba smijeniti, no na novom v. d.-u je da odluči. Prošli v. d. Mario Zovak se povukao i nije htio donijeti odluku od Zadravec.

Podsjetimo, prvi put su donijeli takvu odluku nakon što je proveden unutarnji nadzor poslije napada Zadravec na podređenju kolegicu Miju Primorac u prosincu 2019., a drugi put su donijeli takvu odluku u kolovozu 2020. nakon prijava kolega da ih Zadravec mobingira i nakon što je punila medijske stupce snimkom na kojoj Zadravec viče na ministra Beroša, a o čemu smo također već pisali.

Zadravec je prijavio 20 zaposlenika KBC-a za mobing, među njima je 17 djelatnika u zajedničkoj prijavi, što je Index prvi objavio, te su još zaprimljene prijave i od strane dr. Vladimira Kalouseka, dr. Karoline Bolanča Čulo te od još jedne medicinske sestre.

Dr. Šmit: Kriza upravljanja na Zavodu za radiologiju traje godinama i uzrokuje odljev dragocjenih kadrova

Index je razgovarao s predsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivanom Šmit koja je za Index rekla kako Dijanu Zadravec pod hitno treba smijeniti zbog dobrobiti pacijenata i liječnika.

"Očekujemo potez prof. Vatavuka i ministra Beroša! Dijanu Zadravec apsolutno treba smijeniti", kazala je za Index dr. Šmit.

Navodi kako u HUBOL-u pozorno prate situaciju jer su im bolnički liječnici primarno u interesu, ne samo sa Zavoda za radiologiju već i svi ostali kolege koji, navodi nam, sada teško organiziraju posao jer je radiološka dijagnostika osnova na kojoj se temelji rad svih specijalističkih pregleda.

"U ovom trenu cijeli KBC ima otežavajuće radne uvjete. Premještanjem dijela radiologa s KBC-a na Klinike za tumore došlo je do odljeva radiologa s jednog na drugo mjesto čiji rad treba nadomjestiti jer nisu oni bili besposleni, sad je došlo do povećanja opsega posla u KBC-u zbog manjka radiologa jer su isti poslani na Kliniku. Pretače se iz šupljeg u prazno, a predstojnica se uporno trudi uvjeravati javnost da je problem u cijelom kolektivu, a ne u njoj. S obzirom na sve moguće javne istupe kolega još od 2013. (uzevši u obzir medijski dostupnu dokumentaciju o prijavama za mobing), nama je vrlo jasno da postoji jedna kriza upravljanja na Zavodu za radiologiju koja traje godinama i uzrokuje odljev dragocjenih kadrova", istaknula je Šmit.

"Malo smo zatečeni pomalo kukavičkim činom profesora Zovaka koji je napustio funkciju bez da je problem riješio"

Ako bilo tko, kaže, misli da je jednog visoko sofisticiranog radiologa jednog tercijarnog centra tako lako nadomjestiti, onda nam, dodaje, tercijarni centri uopće ni ne trebaju.

"Kadrove koji su visoko sofisticirani i pripadaju akademskoj zajednici treba čuvati kao kap vode na dlanu, a ne izlagati pritiscima, manjku komunikacije i kontinuiranim sukobima s voditeljem s kojim je očigledno da veliki broj djelatnika ima problem. Malo smo zatečeni pomalo kukavičkim činom profesora Zovaka, koji je napustio funkciju bez da je problem riješio što je bilo u njegovoj nadležnosti. Sad očekujemo od novog v. d.-a prof. Vatavuka i na kraju krajeva od samog ministra da problem riješe. Ne možemo vjerovati da ova saga traje puna tri tjedna i da se kriza nije riješila", kazala nam je Šmit.

Ističe kako je apsolutno nedopustivo da taocem jedne osobe uz kolege i sve ostalo medicinsko osoblje u KBC-u postaju i pacijenti kojima je evidentno sada nedostupnija zdravstvena zaštita.

"Osobito smo zgroženi što se radi o onkološkim pacijentima kojima je svaki dan ključan u rješavanju njihove bolesti. Zapitajmo se svi kako bi nam bilo da se nađemo na njihovom mjestu", rekla je za Index dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

HLK: Ignoriranje problema i prebacivanje odgovornosti na druge nanosi veliku štetu prvenstveno pacijentima

Podsjetimo kako je neki dan reagirala i Hrvatska liječnička komora. Naveli su kako sa zabrinutošću prate eskalirajuću krizu u Klinici za tumore i Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestara milosrdnica.

"Kroničnu upravljačku i kadrovsku krizu javnost može jasno vidjeti upravo na primjeru Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju odnosno Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica. Očito je da postoji ozbiljan upravljački problem i narušeni međuljudski odnosi na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju ovog KBC-a, koji se odrazio i na funkcioniranje Klinike za tumore. Prema izjavama pojedinih onkoloških pacijenata u medijima, zbog manjka kliničkih radiologa prolongiraju im se nužne pretrage i očitanja nalaza. Ovo negativno utječe i na sposobnost pružanja drugih specijalističkih zdravstvenih usluga. Sve je to za HLK duboko neprihvatljivo. Izlazak zaposlenika Klinike za tumore na petominutni prosvjed jasna je poruka svim odgovornima o potrebi žurnog rješavanja ovog problema, a ne bježanja od odgovornosti", stoji u priopćenju HLK.

Navode kako ignoriranje problema i prebacivanje odgovornosti na druge, umjesto rješavanja problema, nanosi veliku štetu prvenstveno pacijentima, a onda i cijelom zdravstvenom sustavu.

"HLK očekuje da će ravnatelj i Upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica, kao i ministar zdravstva, preuzeti svoju odgovornost i poduzeti sve što je potrebno da što prije, na dobrobit pacijenata, liječnika i zdravstvenog osoblja, razriješe nagomilane probleme u ovoj našoj uglednoj i velikoj zdravstvenoj ustanovi", zaključuju u HLK.

Pročitajte više