Danas odluka: Vujnovac postaje najveći suvlasnik Fortenove?

Foto: Emica Elvedji, Luka STANZL/Pixsell

KAKO doznaje N1 Televizija, danas u 10 sati održat će se u Amsterdamu skupština suvlasnika Fortenova grupe, takozvanih imaoca depozitarnih potvrda.

N1 je imao uvid u predloženi dnevni red, čiju su im, dodaju, vjerodostojnost potvrdila dva neovisna izvora. Skupština se održava u prostorijama jedne od najvećih nizozemskih odvjetničkih kuća.

Prva i ključna točka skupštine predviđa odobrenje neimenovanom poduzeću iz sustava Fortenova grupe da isplati rusku Sberbank, koja u ovom trenutku ima 43% udjela.

Implikacije takve odluke su brojne, ali možda najvažnija je ta da, budući da vlastiti udjeli koje “u trezor” otkupi sama kompanija ne nose pravo glasa, najveći pojedinačni suvlasnik Fortenova grupe barem privremeno postaje Pavao Vujnovac.

On, naime, u ovom trenutku drži najmanje 29% kompanije.

Postoji mogućnost da Vujnovac trajno postane najveći suvlasnik

Što će biti s dionicama Sberbanka nakon što ih otkupi sama Fortenova, u ovom trenutku nije jasno, piše N1. Iako u materijalima za skupštinu stoji da je riječ o privremenoj operaciji, odnosno o privremenom držanju prije daljnje prodaje, detalja nema. Moguće je da će sama Fortenova poslužiti kao tampon-zona i isplatiti Ruse umjesto budućeg kupca koji ne može ili ne želi poslovati sa Sberbankom. No moguće je i da kompanija odluči te udjele poništiti pa bi Vujnovac trajno ostao najveći suvlasnik.

 

Pročitajte više