Hrvatska na udaru toplinskog vala, evo dokad će trajati

Foto: FaH

U HRVATSKOJ će danas biti sunčano i vruće, a u dijelu zemlje predviđena je pojava toplinskog vala, čiji će vrhunac nastupiti u utorak i srijedu pa su meteorolozi izdali upozorenje o mjerama opreza.

Uz sunčano i vruće vrijeme, predviđen je slab vjetar, mjestimice do umjeren jugoistočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu i južni vjetar. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Umjerena opasnost od toplinskih valova predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik, a za utorak je izdano upozorenje na veliku opasnost, koje će u dijelu gradova ostati na snazi i u srijedu.

Toplinski val

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito u osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekuće i pomoći drugima kojima je potrebno.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Sunčano i vruće uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Najviša temperatura od 32 do 34°C.

Središnja Hrvatska

Sunčano i vruće uz većinom slab vjetar. Najviša poslijepodnevna temperatura od 33 do 35°C.

Gorski kotar i Lika

Sunčano i vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 28 do 32°C.

Istra

Pretežno sunčano. Ujutro i navečer puhat će slab, ponegdje umjeren istočni vjetar i jugo, sredinom dana jugo i jugozapadni vjetar. More će biti malo, poslijepodne mjestimice umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 20 do 24°C, u unutrašnjosti Istre od 16 do 19°C, a najviša dnevna od 30 do 33°C.

Sjeverni Jadran

Sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni. Maksimalna temperatura uglavnom od 30 do 33°C.

Dalmacija

Sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Maksimalna temperatura od 31 do 34°C, u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša.

Sutra još toplije

Pretežno sunčano i vrlo vruće očekuje se sutra. Kasno poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu većinom zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalna temperatura zraka od 18 do 21, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 25°C. Maksimalna uglavnom između 32 i 36°C, piše DHMZ.

Pročitajte više