Danas u Hrvatskoj boravi oko 1.1 milijun turista. HNB očekuje rekordne prihode

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

"SADAŠNJI tijek glavne turističke sezone je odličan, približili smo se 2019., pratimo trend 95-96 posto noćenja i 90 posto dolazaka u odnosu na 2019. Danas u Hrvatskoj boravi oko milijun i sto tisuća turista, prihodi će biti još veći", izjavio je za Dnevnik HTV-a Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Komentirao je HNB-ovu prognozu da ćemo od turizma ove godine uprihoditi 800 milijuna eura više u odnosu na 2019.

"Imamo odlično prolazno vrijeme, imamo veći broj fiskaliziranih računa, pa i prihoda u turizmu, ali treba pričekati ostatak glavne sezone, imamo i odlične najave za posezonu, pa ćemo na kraju godine zbrajati pokazatelje i prihode, zasigurno će sezona biti odlična", ocijenio je Staničić.

HNB: Prihodi od turizma će dosegnuti 11.3 milijarde eura

Što se tiče apartmanizacije i eventualnih učinaka koje bi mogla imati na turizam, Staničić je izjavio kako je prostor jedan od naših najvažnijih resursa te je na lokalnim čelnicima da kroz prostorne planove kvalitetno upravljaju tim prostorom te upravljaju u pravcu održivog turizma. U tom smislu, kaže, ići će i nova strategija razvoja održivog turizma, a vjeruje da će Ministarstvo i vlada dati veliki doprinos budućem razvoju turizma, ali naglašava kako je i na svima nama da čuvamo prostor, sve resurse i imamo održivi turizam.

"HTZ izrađuje strateški dokument za hrvatski turizam, nadamo se brzom dovršenju, ali i realizaciji. Cilj je da se na ljestvici sa 16. mjesta u svijetu dignemo još više i, naravno, cilj je daljnja digitalizacija poslovanja i procesa kako bismo što bolje informirali turiste i pokazali što Hrvatska sve danas nudi u vrlo jakoj svjetskoj globalnoj konkurenciji kada govorimo o turističkoj industriji", zaključio je Staničić.

Gužve diljem obale ne posustaju, promet prema Jadranu i dalje je gust, a dolazi i vrijeme zbrajanja zarade. Prema procjenama Hrvatske narodne banke, prihodi od turizma ove bi godine mogli dosegnuti 11 milijardi 300 milijuna eura - što je gotovo četvrtinu više nego lani, ali više i od one, dosad nedostižne, 2019. 

Pročitajte više