Danas završava summit G7. Šefovi država govorit će o borbi s prehrambenom krizom

Foto: EPA

SKUPINA bogatih država G7 završit će danas svoj trodnevni summit u bavarskim Alpama tako da će se obvezati na velika financijska izdvajanja radi suzbijanja prehrambene krize, izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, piše njemačka agencija dpa.

Čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država namjeravaju izdati deklaraciju koja sažima sav napredak do kojeg je došlo na summitu u dvorcu Elmau, a njemački će kancelar Olaf Scholz, ovogodišnji domaćin summita, održati tiskovnu konferenciju.

Moguća glad u Africi

Rat u Ukrajini, sada u svom petom mjesecu, onemogućuje da žito napusti luke i podiže cijene hrane u svijetu, a stručnjaci upozoravaju na potencijalnu glad u dijelovima Afrike. Moskva za prehrambenu krizu krivi zapadne sankcije.

Čelnici zemalja članica skupine G7 pokazali su jedinstvo u jeku ruske invazije na Ukrajinu i napredovali su na nekim pitanjima, uključujući smanjenje ovisnosti o ruskim energentima, kaznene mjere za Rusiju i podršku za ukrajinsku stranu u sukobu.

Svi čelnici G7, osim japanskog premijera Fumia Kishide, otputovat će u Madrid poslije summita kako bi sudjelovali na sastanku NATO saveza, koji će biti ključan za jačanje obrambene politike nakon invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više