Danska premijerka stigla u Ukrajinu, susrela se sa Zelenskim

Foto: Profimdedia

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s danskom premijerkom Mette Frederiksen tijekom posjeta gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine. Videosnimka koju je na internetu objavio ured Zelenskog prikazuje predsjednika kako se s Frederiksen rukuje na snježnoj ulici prije ulaska u bolnicu, gdje su se susreli s vojnicima ranjenima u ruskoj invaziji.

 

"Važno je da naši borci budu u mogućnosti proći ne samo fizičku nego i psihičku rehabilitaciju", napisao je Zelenski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Zahvalan sam svim medicinskim djelatnicima koji se brinu o zdravlju naših branitelja. Želim im brz oporavak!" napisao je.

Razgovori o operativnoj situaciji

Ured Zelenskog nije objavio pojedinosti o razgovorima s Frederiksen. Dansko ministarstvo obrane priopćilo je ranije ovog mjeseca da će Danska Ukrajini donirati 19 topničkih sustava Cezar francuske proizvodnje

Predsjednik je rekao da se također sastao s lokalnim dužnosnicima dok je bio u regiji Mikolajivu, koja je često bila pod napadima ruskih snaga od početka invazije prije 11 mjeseci. "Regija junački podnosi sve napade terorista (ruskih snaga). Tijekom posjeta održao sam sastanak o trenutnoj situaciji u regiji", napisao je.

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji na jugu Ukrajine te posljedicama ruskih raketnih i bespilotnih napada", dodao je. Razgovori su također obuhvatili stanje energetske infrastrukture u regiji i dugoročni oporavak regije, rekao je Zelenski.

Pročitajte više