De Gaulleov unuk: Slanje zapadnih tenkova Kijevu može pokrenuti treći svjetski rat

Foto: Twitter

FRANCUSKI ekonomist Pierre de Gaulle, unuk bivšeg francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, rekao je da bi isporuka zapadnih tenkova ukrajinskoj vojsci mogla dovesti do trećeg svjetskog rata. Stoga smatra kako je važno urazumiti Amerikance i sklopiti održiv mirovni sporazum s Rusijom. 

Unuk bivšeg francuskog predsjednika je bio sudionik okruglog stola posvećenog Drugom svjetskom ratu u Rusiji i Francuskoj, koji se održavao uoči 80. obljetnice pobjede u Staljingradskoj bitci. Pierre de Gaulle smatra da odluka Zapada o opskrbljivanju Ukrajine tenkovima povećava rizik od pokretanja trećeg svjetskog rata jer će potaknuti opskrbu "sve snažnijim oružjem i oružjem sve većeg dometa". "Ovo je ponor na čijem rubu stojimo", dodao je.

"Francuska slijepo slijedi američku politiku"

"Želio bih reći ovo: sazrelo je vrijeme za sklapanje mira, urazumljivanje Amerikanaca i postizanje stabilnog, čvrstog i trajnog mira s Rusijom. Vrijeme je da se Francuska i njezin predsjednik (Emmanuel Macron) prisjete da su velika neovisna nacija, a njihova je misija odigrati dostojnu ulogu. Također, Rusiji je potrebno dati ozbiljna jamstva", istaknuo je. 

Tvrdi da je Francuska postala neprijateljski nastrojena prema Rusiji zbog kratkovidne politike i pogrešnih odluka njezinog političkog vrha.

"Francuska slijepo slijedi američku politiku. Francuzi više ne vjeruju svojim političarima, koji su sami sebe diskreditirali. Oni se protive konsenzusu. Ogorčen sam što čujem francuskog predsjednika kako kaže da je početak rata test za EU. Znamo da postoji ogroman broj ljudi koji pate", nastavio je.

"Zapadni političari ne kontroliraju situaciju"

Pierre de Gaulle je uvjeren da opskrba Ukrajine novim zapadnim oružjem neće moći presudno utjecati na tijek sukoba. Za ukrajinsku vojsku ističe da "nije dovoljno osposobljena" pa također neće moći utjecati na razvoj situacije, piše ruska državna novinska agencija TASS

"Ove zapadne politike treba obuzdati. Nažalost, zapadni političari to ne shvaćaju. Pokušavaju nas natjerati da mislimo da oni kontroliraju situaciju. To je laž. Oni ne razumiju ni povijest ni posljedice", zaključio je.

Direktor SVR-a mu poklonio fotografiju

Direktor Vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin je De Gaulleu uručio kopiju fotografije njegovog djeda Charlesa de Gaullea koja je napravljena tijekom njegovog posjeta Sovjetskom Savezu 1966. godine.

"Puno vam hvala, poštovani gospodine De Gaulle, na vašoj otvorenoj, iskrenoj i hrabroj izjavi te na vašem čvrstom i visoko principijelnom stavu. Dopustite mi da vam poklonim jednu povijesnu fotografiju za uspomenu na naš današnji susret. Ovo je kopija fotografije koja se čuva u Muzeju moderne povijesti Rusije", zahvalio je Nariškin unuku Charlesa de Gaullea. 
 

Pročitajte više