Dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku: Naši studenti se zaposle u roku od 3 mjeseca

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U POVODU 61. obljetnice osnutka Metalurškog fakulteta, u Sisku je danas održana svečana sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj je bilo riječi o uklanjanju posljedica pandemije i potresa te o promidžbi novih fakultetskih studija.

Na svečanosti su uručena priznanja studentima, djelatnicima i tvrtkama zaslužnima za rad tog fakulteta.  

"Ovo je prigoda i za promociju 24 upravo diplomiranih studenata, te za dodjelu priznanja najzaslužnijima, među kojima i tvrtkama koje su surađivale s nama i podupirale metalsku struku kako bi ona bila vidljivija", rekla je dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac.

"Diplomirani studenti na posao čekaju najduže tri mjeseca"

Kako je istaknula, u metalskoj industriji više ne govorimo o poluproizvodima, nego o gotovim proizvodima koji konkuriraju na međunarodnom tržištu.

"Imamo 61 ljevaonicu koja radi isključivo za automobilsku industriju, razvija se svemirski program, IT industrija i druge, koje govore o širokom dijapazonu našeg djelovanja. Oko 15.5 posto domaće industrije otpada upravo na metalsku industriju, koja čini 24 posto robnog izvoza", rekla je dekanica Zovko Brodarac.

Dodala je kako su na studiju 143 studenta, a potrebe su dvostruko veće. Diplomirani studenti na posao čekaju najduže tri mjeseca.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, u čijem je sastavu i sisački Metalurški fakultet, Damir Boras rekao je da je ponosan što je Sveučilište dalo potporu struci budućnosti. Dodao je kako bez metalurgije nema industrijske proizvodnje te kako od Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska očekuje još veću potporu tom fakultetu. 

Državni tajnik: Vjerujem da će fakultet prevladati teškoće

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, koji je na svečanosti bio izaslanik predsjednika vlade, rekao je kako je Metalurški fakultet jedinstven u Hrvatskoj po svojim kompetencijama.

Istaknuo je kako vjeruje da će Metalurški fakultet solidarnošću s drugim fakultetima i gospodarstvom te drugim ministarstvima i vladom prevladati trenutačne teškoće. To će, kako je dodao, biti prigoda za transformaciju i obrazovanje kadrova kakvi su potrebni tržištu.

Na svečanosti su studenti Diana Knežević, Luka Mesek, Petra Brajenić i Sara Pršić primili nagrade dekana.

Priznanja je primilo sedmero zaposlenika tog fakulteta, a profesorica Stoja Orešković primila je i prvu Nagradu za životno djelo. Posebna priznanja primili su predstavnici tvrtke s područja metalske industrije, Rimac automobili, Spektra medija i HS produkt, koja ne mogu opstati bez znanja utemeljenog na inovacijama, a za uspješnu suradnju s tim fakultetom nagrađeno je i sedam tvrtki i fakultetskih ustanova. 

U utorak se u sklopu Dana karijera na Metalurškom fakultetu održava znanstvena konferencija "Metalni materijali i svemirska tehnologija", na kojoj će govoriti naši ugledni znanstvenici.

Pročitajte više