Deseci privedeni tijekom prosvjeda protiv nasilja nad ženama u Istanbulu

Foto: EPA

PRIVEDENI su deseci ljudi u nedjelju u Istanbulu, gdje je održan prosvjed protiv nasilja nad ženama, objavili su organizatori. Oko 40 osoba privedeno je u Istanbulu, navodi skupina koja sebe naziva "Zaustavit ćemo femicid". U petak, kada se obilježavao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, policija je privela 200 osoba, no nije objavila druge informacije.  

Lokalne vlasti zabranile su obje manifestacije uz obrazloženje da će njihovo održavanje remetiti mir u gradu. Skupini prijeti sudski postupak jer je organiziranjem prosvjeda kršila zakon i moral, navodi pravosuđe. Turska je 2021. istupila iz Istanbulske konvencije na inicijativu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

Organizatori prosvjeda navode podatak o smrti 300 žena ove godine koje su žrtve femicida, a riječ je o zločinu ubijanja žena i djevojčica zbog njihova spola.

Istanbulska konvencija, koja je prihvaćena u Istanbulu 2011., a na snagu je stupila 2014., prvi je pravno obvezujuć i sveobuhvatan međunarodni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više