Deseci radnika iz Rumunjske prosvjeduju kod riječke rafinerije

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

OKO 50 radnika iz Rumunjske koji, temeljem ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International rade za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, danas je prosvjedovalo zbog neisplate dviju posljednjih plaća.

Podizvođač radova na riječkoj rafineriji nafte je rumunjska tvrtka JCR Christof Services. Iz Ine su naveli da kao odgovoran investitor uredno ispunjavaju financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova.

Na mirnom prosvjedu ispred ulaza u riječku rafineriju u Urinju rumunjski radnici su upozorili na situaciju u koju ih je, kažu, dovela tvrtka Christof Industries Global iz Graza, koja ima financijskih poteškoća, tj. njena tvrtka kći JCR Christof Services iz Rumunjske.

Ne žele se vratiti u Rumunjsku dok ne dobiju plaće

Radnici se ne žele vratiti u Rumunjsku dok im se ne isplate sve zaostale plaće, a ako im novac ne bude isplaćen, spremni su, kažu, i na novi prosvjed.

Riječki odvjetnik Marko Hrstić, koji zastupa IGW, potvrdio je u telefonskom razgovoru Hini da su se radi financijskih poteškoća jednog od podizvođača, Christof Industries Global iz Graza, tvrtka IGW i brojni drugi podizvođači našli u teškoj financijskoj situaciji te da je IGW pred bankrotom.

IGW je temeljem ugovora ustupio JCR Christofu više od 50 kvalificiranih radnika te im je ta tvrtka, kao poslodavac, dužna isplaćivati plaću bez obzira plaća li mu naručitelj, rekao je.

Hrstić ističe kako je JCR Christof do sada već dužan IGW-u oko 700 tisuća eura te da JCR Christof nije isplatio naknade za radnike za kolovoz, rujan i listopad, a da je IGW isplatio radnicima dio plaća iz svojih sredstava, ali je ostao dužan još dvije plaće.

Hrstić je još rekao da je IGW prošlog tjedna obavijestio Inu i glavnog izvođača radova tvrtku KT- Kinetics Technology iz Rima o situaciji i pozvao ih na žurno rješavanje problema.

Ina: Uredno ispunjavamo financijske obveze prema glavnom izvođaču

Iz Ine su nakon prosvjeda rumunjskih radnika naveli kako Ina ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema. "U povodu prosvjeda radnika tvrtke IGW, podizvoditelja tvrtke Christof, koja je, pak, podizvođač glavnog izvoditelja radova na projektu, talijanskog KT-a, želimo vas obavijestiti da Ina ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema."

Ističu da Ina, kao odgovoran investitor, uredno ispunjava financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što kraćem roku. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više