Deset država, među njima i Hrvatska, traži veće korištenje nuklearne energije u EU

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTRI nadležni za energetiku 10 država članica EU, među kojima i hrvatski, suglasni su da je uključivanje nuklearne energije u taksonomiju EU ključno za borbu protiv klimatskih promjena i povećanje energetske neovisnosti, priopćeno je danas iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kako se navodi u tom priopćenju, ministri nadležni za energetiku iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije pozivali su Europsku komisiju da proširi svoje djelovanje i kao jedan od sljedećih koraka ažurira Ogledni nuklearni program (PINC), u skladu s člankom 40. Ugovora o Euratomu, koji daje pregled ciljeva i ulaganja potrebnih tijekom cijelog životnog ciklusa nuklearnih elektrana.

Ministri su suglasni sa stajalištem 20 sindikata koji predstavljaju belgijske, bugarske, češke, finske, francuske, mađarske, litavske, rumunjske, slovačke i slovenske energetske djelatnike, koji smatraju kako je uključivanje nuklearne energije u taksonomiju EU ključno za borbu protiv klimatskih promjena i povećanje energetske neovisnosti.

"Potrebna je promjena stava prema nuklearnoj energiji"

Ruska vojna agresija u Ukrajini, navodi se u priopćenju, dovela je do preispitivanja energetske stabilnosti u Europi, stoga EU jača ambicije u borbi protiv klimatskih promjena radi postizanja strateške i energetske autonomije.

Zbog nezakonitog djelovanja Rusije, građani i industrija Europske unije već osjećaju posljedice visokih i nestabilnih cijena energije. Stoga ako Europska unija želi zadržati smjer dekarbonizacije i istodobno jamčiti sigurnost opskrbe, potrebna je promjena stava prema nuklearnoj energiji, ističe se.

Iz Ministarstva napominju i da je potrebna velika količina električne energije s niskim udjelom ugljika i vodika kako bi se zadovoljile energetske potrebe industrije i društva te ostvario cilj klimatske neutralnosti do 2050.

"Nuklearna energija mora biti uključena u zeleni plan"

Nuklearna energija, kao niskougljični izvor energije, može imati ključnu ulogu u energetskom miksu bez značajnog pribjegavanja uvoznoj energiji te je dokazano da bi dostizanje ciljeva klimatske neutralnosti i sigurnosti opskrbe zahtijevalo ulaganje od 500 milijardi eura u nova postrojenja za nuklearnu energiju do 2050.

Kako bi se odgovorilo na taj izazov, nuklearna energija mora biti uključena u Europski zeleni plan i plan REPowerEU, u kojima je jasno navedeno da, zajedno s obnovljivim izvorima energije, nuklearna energija ima potencijal da postane okosnica europskog energetskog sustava bez emisija ugljika, ističe se u priopćenju.

Europi je potrebna realna strategija za proizvodnju vodika i ne bi se trebala u velikoj mjeri oslanjati na uvoz, stoga Europa mora povećati kapacitete za proizvodnju dekarboniziranog vodika i uspostaviti odgovarajući okvir za proizvodnju vodika korištenjem nuklearne energije. Prvi korak predstavljaju i tehnički kriteriji definirani dopunskim delegiranim aktom o taksonomiji, zaključuje se.

Pročitajte više

 

Pročitajte više