Desničari u Europskom parlamentu brane Poljsku, pridružili im se Kolakušić i Sinčić

Ilustracija: EPA

PUČANI, liberali i lijevi zastupnički klubovi Europskog parlamenta kritizirali su odluku poljskog Ustavnog suda o primatu Ustava nad europskim zakonodavstvom, dok su desni zastupnički klubovi branili tu odluku.

Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke, najvećeg u Europskom parlamentu, istaknuo je u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu da su Ugovori EU važniji od Ustava i da "drže Uniju zajedno".

Desni klubovi zastupnika (ECR i ID) u Europskom parlamentu branili su odluku poljskog Ustavnog suda, pri čemu su optužili Europsku komisiju da želi suziti suverenitet država članica i da kritizira Poljsku zbog ideoloških razloga, a pridružili su im se i neovisni hrvatski europarlamentarci Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio je da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU, što je izazvalo oštre kritike Europske komisije i dijela država članica. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je nakon presude da su sve odluke Suda EU obvezujuće za države članice i da je europsko pravo nadređeno nacionalnom, poručivši i da će Komisija koristiti sve što joj je na raspolaganju kako bi osigurala poštivanje europskog prava.

"Kriza bez presedana"

Odluka Ustavnog suda Poljske "sije razdor u Europskoj uniji", čemu će se "posebno veseliti Vladimir Putin", kazao je Weber.

Predsjednica kluba socijaldemokrata, zastupnica Iratxe Garcia Perez, istaknula je da je presuda Ustavnog suda Poljske "stvorila krizu bez presedana", dok je Malik Azmani iz kluba liberala Obnovimo Europu poručio da je konačni cilj presude napuštanje Europske unije.

Supredsjednica kluba Zelenih, nizozemska zastupnica Ska Keller, poručila je poljskom premijeru da je njegova vlada "okrenula leđa slobodi medija, neovisnosti pravosuđa, manjinama i gotovo svima koji se ne uklapaju u vašu reakcionarnu ideologiji".

Francuski zastupnik Nicolas Bay iz desnog ID-a govorio je o neosnovanim optužbama protiv Poljske, dok je europske institucije optužio za subjektivnost zbog ideološkog neslaganja s poljskom nacionalno-konzervativnom vladom Prava i pravde (PiS).

"Ljevica i pučani ustali su protiv suverene države i demokratski izabrane vlasti", kazao je.

"Previše je pitanje na kojima se članice razilaze"

Poljski zastupnik Ryszard Legutko iz PiS-a, koji pripada klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR), optužio je Europsku komisiju za proizvoljne kriterije u poljskom slučaju.

"Mi se zapravo ne bojimo europskog prava, nego bespravlja, tiranije većine, zlouporabe većine i olakog tumačenja ugovora u svoju korist", kazao je.

U raspravi su sudjelovali i neovisni hrvatski zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

"Oni koji upravljaju Europskom unijom žele svoju ideologiju nametnuti svim suverenim državama, i za taj nelegitimni cilj koriste institucije Europske unije kao oružje. Jedini cilj ovog kafkijanskog procesa je svrgnuće legalno izabrane suverene vlasti i dovođenje marionetske vlade", poručio je Kolakušić

Sinčić je, pak, kazao da se "Bruxelles sve više miješa u poslove koji su isključiva nadležnost država članica".

"Previše je pitanje na kojima se članice razilaze i ako se dosegne kritična točka, to će biti kraj ove organizacije", poručio je.

Pročitajte više