Detalji sastanka o ulasku u Schengen: "Luksemburg i Njemačka su prijetili blokadom"

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

ČEŠKO predsjedništvo i Europska komisija izrazili su zadovoljstvo i čestitali Hrvatskoj na velikom uspjehu nakon što je izglasana odluka o njezinom ulasku u šengenski prostor, ali i razočaranje izostankom konsenzusa za Bugarsku i Rumunjsku. "Čestitke Hrvatskoj na ovom velikom uspjehu", rekao je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan. On je posebno pohvalio hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova i ministra Davora Božinovića.

"Napravili su velik posao i na diplomatskoj razini i na našim bilateralnim sastancima. Imali smo odličnu suradnju i to je doista zajednički uspjeh hrvatskog ministra i češkog predsjedništva", rekao je Rakušan. Istaknuo je da je ovo velik uspjeh i za češko predsjedništvo, pogotovo zato što Česi vole dolaziti u Hrvatsku pa je ovaj uspjeh važan i na unutarnjopolitičkoj razini. "Naši se građani vesele dolasku u Hrvatsku bez graničnih kontrola sljedeće ljeto", rekao je Rakušan.

Povjerenica: Vi zaslužujete biti punopravna članica Schengena

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson je zaželjela dobrodošlicu Hrvatskoj. "Čestitam Hrvatskoj i njezinim građanima. Vi zaslužujete biti punopravna članica Schengena, sada imamo odluku o tome i više ste nego dobrodošli", rekla je Johansson.

Istodobno, oboje su izrazili razočaranje zbog izostanka konsenzusa za ulazak Bugarske i Rumunjske. Protiv obje zemlje bila je Austrija, a Nizozemska je podržala Rumunjsku, ali ne i Bugarsku. "Lagala bih kada bih rekla da nisam razočarana. Dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske koji zaslužuju biti dijelom prostora slobodnog kretanja", rekla je povjerenica Johansson.

Ona je rekla kako se nada da će te dvije zemlje ući u šengenski prostor do kraja mandata ove Komisije, što znači do jeseni 2024.

Njemačka i Luksemburg pokušali izvršiti pritisak

Ministar Rakušan je rekao da je zahvalan predstojećem švedskom predsjedništvu koje je reklo da će nastaviti raditi posao koji je započelo češko predsjedništvo i uvrstiti daljnje proširenje Schengena među svoje prioritete. Na pitanje novinara je li postojala opasnost da zbog izostanka suglasnosti za Bugarsku i Rumunjsku dođe u opasnost i konsenzus oko Hrvatske, ministar Rakušan odgovorio je da je spriječio takve pokušaje.

"Nastojali smo spriječiti tu vrstu opasnosti", rekao je Rakušan.

Prema diplomatskim izvorima, Njemačka i Luksemburg su pokušavali izvršiti pritisak na Austriju i Nizozemsku tako što su govorili da treba pustiti sve tri zemlje ili nijednu, ali su na kraju od toga odustali.
 

Pročitajte više