Detalji uhićenja kod Vukovara: '91. iz zasjede u kukuruzu ubio civile, pritvoren je

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

SUDAC istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 65-godišnjem osumnjičeniku s područja Negoslavaca kojeg tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv civila iz srpnja 1991., u kojem su stradali radnici poduzeća "VUPIK", izvijestio je Sud.

Osumnjičenik je uhićen u utorak nakon kriminalističkog istraživanja koje su proveli službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu osječko-baranjske Policijske uprave i u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom, koje je u srijedu protiv njega predložilo istražni zatvor.

Tereti ga se da je to kazneno djelo počinio u ranim jutarnjim satima 29. srpnja 1991. kao pripadnik nelegalne paravojne formacije Teritorijalne obrane Negoslavci s još nekoliko nepoznatih pripadnika te postrojbe.

Zasjeda u polju kukuruza

Sumnja se da su na prometnici između Negoslavaca i Orolika, skriveni u polju kukuruza, vidjeli nailazak "VUPIK"-ovog kombija, u kojem je bilo šest radnika tog poljoprivrednog kombinata koji su obavljali žetvene radove, te su po kombiju otvorili rafalnu pucnjavu iz automatskog oružja.

Pri počinjenju zločina ubijeni su 41-godišnjak i 20-godišnjak. Trojica radnika - 37-godišnjak, 51-godišnjak i 44-godišnjak - teško su ranjeni vatrenim oružjem, dok je 22-godišnjak zadobio lakše ozljede.

Nakon provedenog ročišta sudac istrage utvrdio je kako, na temelju priloženih dokaza i iskaza svjedoka, postoji osnovana sumnja da je privedena osoba počinila to kazneno djelo kao pripadnik TO-a Negoslavci, što je za posljedicu imalo smrtno stradavanje te teško i lakše ozljeđivanje djelatnika Poljoprivrednog kombinata "VUPIK".

Sudac istrage je 65-godišnjem osumnjičeniku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni da bi na slobodi mogao postati nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog težine djela i visoke zapriječene kazne zatvora, te zbog bojazni da bi utjecao na svjedoke na način da iskazuju njemu u korist, izvijestio je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Pročitajte više