Deutsche Welle: Poskupljenje plina - šok za milijune Nijemaca

Ilustracija: Shutterstock

VEĆ tjednima se u Njemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za plin. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2.4 centa po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i pol dana - od 1. listopada 2022. do kraja ožujka 2024. godine. Cijena koja je sada ustanovljena vrijedi samo tri mjeseca - i bit će prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milijune ljudi u Nemačkoj, gdje se polovina svih kuća i stanova grije na plin. Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje, ministar privrede Robert Habeck je rekao: "Alternativa bi bila kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela europskog energetskog tržišta", prenosi Deutsche Welle.

S PDV-om ili bez PDV-a?

Problem stvara i porez na dodanu vrijednost od 19 posto, koji bi također trebao biti dodan na tu cijenu. To konkretno znači da će prosječno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. listopada imati račun veći za 484 eura ili 576 eura godišnje - ako se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imat će povećanje od 120 ili 144 eura godišnje - bez ili s PDV-om.

Vladajuća koalicija priopćila je da će nastojati spriječiti plaćanje PDV-a. Osim toga, ministar privrede Robert Habeck rekao je da bi zbog poskupljenja plina vlada trebala donijeti mjere rasterećenja kućanstava u drugim sferama. Trebalo bi produžiti i programe pomoći privredi.

Ova doplata dodatno pogađa potrošače uz veće račune za plin, koje su već najavili neki opskrbljivači plinom i strujom.

Poskupljenja su već stigla

Ovih dana su građani Njemačke od koncerna koji ih opskrbljuju plinom dobili pisma u kojima ih obavještavaju o poskupljenju - novom poskupljenju, koje dolazi mimo regularnog i očekivanog i na računima će se vidjeti od proljeća.

Pismo energetskog koncerna Rhein Energy je puno fraza kao što su: "Svakog dana u medijima možete pratiti kako se na tržištu energije odvijaju veliki potresi. Mnogi utjecaji koje je nemoguće ukalkulirati opterećuju nacionalno tržište zemnog plina i time – sve nas."

Slijedi floskula o tome kako se "cijene energije sastoje od brojnih dijelova koji su se promijenili"... "I tako će cijena za Vas od 1. listopada 2022. iznositi" (slijedi suma zbog koje se mnogim građanima sledila krv u žilama), piše DW.

U objašnjenjima ovog koncerna se konkretno ne spominju ni Vladimir Putin ni rat u Ukrajini; Rhein Energy umjesto pravog objašnjenja upućuje svoje korisnike na "medije", a tamo piše:

"Poskupljenje plina je posljedica rata u Ukrajini" (javni servis ARD), uz dodatak da su "uvoznici plina proteklih mjeseci dobili mnogo manje plina iz Rusije nego što je to predviđeno ugovorom. Količinu koja nedostaje oni sada moraju nadoknađivati iz drugih izvora po mnogo višoj cijeni.

Pročitajte više

 

Pročitajte više