Izdan crveni alarm za dvije regije. DHMZ: "Ne krećite na put ako ne morate"

Foto: PIXSELL/Dino Stanin

DHMZ izdao je za danas crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske i dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

"Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila", poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u upozorenju za nedjelju 5. veljače.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", poručuju iz DHMZ-a.

Na Dinari -14, na Mosoru -10. Bura brzine 155 km/h

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz pretežno sunčano vrijeme, posebno na obali i otocima, dok nešto više naoblake ima na području Zagore. Minimalne temperature kretale su se uglavnom od -5 do 0°C u Zagori te od 1 do 4°C na obali i otocima.

Najhladnije postaje bile su Dinara-Sinjal s -14.7°C te Mosor-Veliki Kabal s -10.3°C, dok su najtoplije Komiža, Hvar i Supetar s 4°C.

Noć i jutro obilježila je olujna, na udare i orkanska bura. Najjači udar vjetra izmjeren je u Splitu oko 22 sata i iznosio je 155 km/h, sa srednjom brzinom vjetra od 97 km/h. Podsjetimo, najjači udar bure ikad u Splitu bio je 176.5 km/h, izmjeren 23. veljače 2019. u 2 sata ujutro.

Ostatak dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku, a mjestimice i olujnu buru i tramontanu. Maksimalne temperature kretat će se uglavnom između 5 i 8°C.

Bura razbila jedrilice u JK Labudu

Dalmatinski portal je objavio snimke koje pokazuju da bura nije poštedjela ni jedrilice Jedriličarskog Kluba Labud Split.

 

 

Olujni vjetar jučer napravio kaos diljem Hrvatske

Podsjetimo, olujni vjetar cijelu je subotu stvarao probleme diljem zemlje. DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu, osim Istre, za koju je bio na snazi narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je bio narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

U Zagrebu su iščupana stabla padala na automobile i prometnice. Na teren su izašle sve raspoložive ekipe, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. U Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak na nogometnom igralištu. Prebačen je u KBC Split. U Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici, a u Virovitici je krov s obližnje garaže pao na školu.

Padali su i dijelovi fasade sa zgrada, ima oštećenja na krovovima, a štete je uz ostalo bilo i na električnim vodovima, pa su pojedina područja ostala bez struje.

HAK se oglasio o stanju u prometu

Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A6 Rijeka-Zagreb, brza cesta Solin-Klis, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, Paški, Krčki i most Dr. Franja Tuđmana, no vjetar na nekim dionicama usporava promet, izvijestio je u nedjelju HAK.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo, a na dionici Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava promet i na autocestama A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići, i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te se vozi uz ograničenje brzine.

Na pojedinim cestama u priobalju i unutrašnjosti vozi se otežano zbog jakog vjetra. Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.

Poteškoće i u pomorskom prometu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Prapratno-Sobra, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka te brodska linija Komiža-Biševo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više