Dignuta optužnica: Monstrum iz Zagreba je godinama zlostavljao maloljetnice

Foto: Shutterstock

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (2001.) zbog počinjenja više kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta (iskorištavanja djece za pornografiju iz članka 163. stavak 1., 2. i 3. Kaznenog zakona, podvođenja djeteta iz članka 162. stavak 1. KZ-a), više kaznenih djela protiv osobne slobode (prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a), kaznenog djela protiv privatnosti (nedozvoljena uporaba osobnih podataka iz članka 146. KZ-a), više kaznenih djela protiv spolne slobode (prostitucija iz članka 157. stavak 1. KZ-a i silovanja iz članka 153. stavak 1. KZ-a) te sve u vezi članka 51. KZ-a.

Kako su priopćili, podignutom optužnicom okrivljenika se tereti da je od točno neutvrđenog dana 2014. godine pa sve do kraja listopada 2022. godine na području Republike Hrvatske počinio navedena kaznena djela putem društvenih mreža na štetu više punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba. 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika do okončanja kaznenog postupka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Među žrtvama 31 maloljetnica

Radi se o monstrumu koji je uhićen u listopadu 2022. u velikoj policijskoj akciji. Sumnjičilo ga se za silovanje, podvođenje djece, prijetnje i prostituciju, a to je samo dio od ukupno 57 kaznenih djela koja je počinio nad 36 žrtava, od kojih je čak 31 maloljetna.

Tijekom godina mladić je kroz niz vrlo dobro pripremljenih aktivnosti najprije naizgled nevino stupao u kontakt s maloljetnicama na društvenim mrežama, što bi vrlo brzo preraslo u prijetnje i zlostavljanje.

Pročitajte više