Dijelovi Dalmacije postrožili neke mjere. Zaraza se proširila u bolnici i zatvoru

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

DALMACIJA danas ima veći broj novooboljelih u odnosu na prijašnji period. Trećina novih slučajeva danas je zabilježena u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ravnateljica splitsko-dalmatinskoga županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin kaže da je 16 posto među testiranima zaraženo covidom.

"Situacija nije dobra, ljudi trebaju shvatiti kako je virus još među nama, da se ne smijemo družiti na privatnim druženjima kao što sada postoje privatna grupiranja, ali i ona u institucijama", istaknula je.

"Usprkos tome, epidemiološki je sve pod nadzorom jer smo odmah ustanovili put širenja i nastojimo čim prije sve to svesti pod kontrolu, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati, bojim se da će situacija opet eskalirati", rekla je Karin.

Video: Dalmatinski portal

Zaraza u bolnici, zatvoru, domovima za starije...

Novinare je zanimala i zaraza 23 zatvorenika i sedam pravosudnih policajaca, a Karin je odgovorila da je riječ o osobama koje su se uglavnom razboljele u samoizolaciji te da je inkubacija bila kratka, a zaraza se brzo raširila.

Vjeruje se da neće biti većeg širenja, no ako ga i bude, to nisu jako izraženi simptomi bolesti. Dio uzoraka su već poslali na sekvencioniranje s obzirom na to da se virus brzo širi, a danas su odmah počeli testirati sve djelatnike i zatvorenike.

Virus se "probio" i na dva odjela splitske bolnice, gdje je zaraženo desetak djelatnika. Na pitanje u kojim se institucijama još proširio covid-19, Karin je odgovorila da je riječ o nekoliko domova za starije i nemoćne osobe u kojima je grupiranje djelatnika i korisnika, te u ustanovi u kojoj su smještene osobe s mentalnim teškoćama. Zato što su cijepljeni prvom dozom, imaju blage simptome, no svakako i tu je situacija pod kontrolom, dodala je.

"U domovima za starije i nemoćne osobe imamo pojedine djelatnike i korisnike koji se nisu mogli cijepiti ili se nisu cijepili. To im je poziv da se cijepe, ali i poziv članovima njihovih obitelji da im ne dolaze u posjet ako nisu cijepljeni ili ne paze na epidemiološke mjere", odgovorila je Karin. Procjena je da je cijepljeno oko 70 posto korisnika domova za starije i oko 30 posto djelatnika. 

Meštrović: U KBC-u Split 15 sestara i ostalih djelatnika u izolaciji

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, opisao je za Dnevnik HRT-a situaciju u bolnici. Kazao je kako trenutno nijedan liječnik nije u izolaciji. 15 medicinskih sestara i ostalih djelatnika su u izolaciji.

"Ponekad budu žarišta u bolnici. Važno je da se pridržavamo maksimalno higijensko-epidemioloških mjera, da to suzbijemo na najmanji mogući broj", rekao je.

Broj hospitaliziranih se stabilizirao na oko 65. Trenutno je pet osoba na respiratoru.

"To je brojka koju možemo dobro kontrolirati, a to znači da onda možemo pružati i druge zdravstvene usluge drugim našim pacijentima. Nastavit ćemo raditi koliko budemo mogli, reorganizirati se i biti spremni na ponovnu pojavu infekcije i veći broj pacijenata, ako to bude trebalo", zaključio je.

Dubrovnik i Konavle uveli strože mjere

Porast bilježi Dubrovačko-neretvanska županija. Oni imaju najvišu incidenciju.

"Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 115.3, najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji. U Europskoj uniji smo po toj stopi incidencije i dalje na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska", kazao je Capak na presici.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je epidemiološko stanje u hrvatskim školama stabilno, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je nastava prešla na model C te da je zbog pogoršanja na neko vrijeme odgođena relaksacija nastave na sveučilištima.

"Prešli smo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na model C, opet nije priča počela iz škole, nego s privatnim okupljanjima, što su epidemiolozi vrlo točno utvrdili", rekao je ministar novinarima prije užeg kabineta vlade, dodavši kako se nada da situacija u toj županiji neće dalje eskalirati.

Stožer Civilne zaštite Općine Konavle donio je, pak, odluku da se na području općine zabranjuju sva sportska okupljanja i treninzi na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

"Odluka se donosi zbog vrlo loše epidemiološke slike na području Konavala i zbog zaštite stanovništva od daljnjeg širenja virusa covid-19, a stupa na snagu odmah i vrijedi do 1. ožujka 2021. godine", objavili su.

Pročitajte više